Проф. Хинков: Драмата с липсата на лекарства е преувеличена

Удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец - до 31-и март, а парламентарната здравна комисия свиква закрито заседание, на което ще изслуша здравния министър и шефовете на ИАЛ, ГДБОП, ДАНС, митниците и "Информационно обслужване"

163
лекарства
Снимка: МЗ

„Драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена“, заяви здравният министър проф. Христо Хинков по време на пресконференция по повод на сигналите от пациенти за липса на няколко вида инсулин.

Зам.-министърът проф. Илко Гетов обясни, че регулярно и системно се следят количествата лекарства. „Всеки месец извършваме проверка на място по аптеки за това какво има и какво липсва. В абсолютна колаборация сме дали нуждите са задоволени. За нас и за един пациент да няма лекарство, това е недостиг“, посочи той. Но по думите му инсулин в страната има достатъчно. „В момента има 21 000 опаковки. Това липса ли е? Осигурени са необходимите количества за средномесечно потребление на гражданите за 3 месеца“, подчерта още проф. Гетов. По думите му за февруари има само два сигнала от пациенти за липса на инсулинов медикамент, докато през ноември са били 12.

Той съобщи, че забраната за износ на инсулини ще бъде удължена с още един месец – до 31-и март. Припомняме, тя бе издадена от проф. Хинков на 2 ноември миналата година, след настояване от председателя на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който вчера дори изпрати сигнал до прокуратурата, ДАНС и МВР за незабавно разследване на причините за липсата на инсулин. 

Все пак зам.-здравният министър призна, че основният проблем си остава при търговците на едро. Те обаче официално отрекоха да задържат лекарства в складовете. Гетов призова гражданите да подават конкретни сигнали в здравното министерство с точно указани данни за липсващото лекарство – вид, количество, аптека, точен ден на отказа. Той увери, че досега от МЗ са помогнали на всеки, който се е обърнал към тях заради невъзможност да си набави инсулин, въпреки че не е отговорност на ведомството.

В същото време от парламентарната здравна комисия обявиха, че в четвъртък на закрито заседание за кризата с недостига на определени медикаменти, която според министър Хинков не е драма, ще бъдат изслушани той, шефът на ИАЛ Богдан Кирилов, директорът на ГДБОП, председателят на ДАНС, директорът на Агенция „Митници“ и шефът на „Информационно обслужване“. Другата тема ще е функционирането на СЕСПА.

СПОДЕЛИ