Медицински хеликоптер, но не нашият, докара скиор от Банско до София

Вертолетът на словашкия ХЕМС кацна на покрива на "Св. Екатерина", 24-годишният канадец Лиъм Уолъс е в "Пирогов"

375
лебедка

Медицински хеликоптер, но не нашият, а на словашкия ХЕМС, докара тежко пострадал скиор от Банско до София. На борда на вертолета обаче бил летял и българският пилот Огнян Янков. За спасителната мисия съобщиха от болница „Св. Екатерина“ и транспортният министър Георги Гвоздейков.

Полетът от Банско до София е направен за 28 минути, а пациентът – 24-годишният канадец Лиъм Уолъс, е посрещнат от съвместен спешен екип на “Св. Екатерина” и „Пирогов“. Той е транспортиран за по-малко от минута от хеликоптера на покрива на лечебното заведение до чакащата го линейка, която го откарва в близкия „Пирогов“. „Тази спешност бе жизнено важна, тъй като пострадалият е с множество травми, застрашаващи живота му“, обясниха от „Св. Екатерина“.

„Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта ХЕМС в България, да преосмислят поведението си оттук нататък“, написа министър Гвоздейков в профила си във фейсбук, без да е съвсем ясно кого упреква.

Всъщност никой у нас още не е разбрал как родната система за въздушна спешна помощ ще заработи на практика. Това не стана ясно и сега. Но ако Гвоздейков е искал да каже, че е добре да имаме медицински хеликоптери – в това са убедени всички. Както и че е практично въздушните линейки да са снабдени с лебедки, каквато първият ни хеликоптер няма, а словашкият очевидно има. Очакваме втората и третата машина, които би трябвало да бъдат с лебедки, както и евентуално допълнителните два хеликоптера, за които обаче правителството на този етап не е намерило финансиране. За справка словашкият оператор е създаден през далечната 1990 г. и флотилията му включва 15 хеликоптера и една бизнес „Чесна“ за разкош.

 

СПОДЕЛИ