Хеликоптерът дойде – ще лети денем и при хубаво време, но не и в планината

Премиерът Николай Денков обвини служебното правителство, че е забавило проекта за въздушна спешна помощ, въпреки че кабинетът на президента Радев подписа договора с "Леонардо"

270
хеликоптерът

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух най-после пристигна в България и днес официално беше представен на летище „Враждебна“ от премиера акад. Николай Денков, в присъствието на здравния и транспортния министър, кмета на София Васил Терзиев, областният управител на град София Вяра Тодева, народният представител от ПП-ДБ Кирил Петков, Димчо Добрев – изпълнителен директор на „България Хели Мед Сървиз“, посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара, представители на ЕК, НЗОК и други официални лица.

„Когато се ръкувах с официалните лица, чух някой да казва: „Честит празник“. Явно това е усещането, с което сме се събрали днес. За това, че трябва да отбележим този празник за българското здравеопазване, за българското приобщаване към европейските стандарти и към европейското качество на живот. Имаше препятствия и затова наред с благодарностите към ЕК за финансирането на този проект, към МЗ, които организираха всичко, искам да благодаря специално на министъра на транспорта Георги Гвоздейков. Неговите усилия започнаха по време на редовния кабинет на Кирил Петков. Няма да си спестя това, че тези усилия бяха блокирани от служебното правителство. Ако това не беше станало, вероятно този хеликоптер щеше да е тук преди повече от половин година. Това е само началото на Спешната помощ по въздуха и се надявам това да стане стандарт и у нас, както е в останалите европейски държави“, заяви акад. Денков. И така празнично не пропусна да обвини служебния кабинет на президента Румен Радев. Припомняме обаче, че именно служебният здравен министър д-р Асен Медждиев подписа договора с „Леонардо“ и свърши почти цялата работа по проекта за въздушна спешна помощ. А министър Гвоздейков отказа офертата страната ни да разполага с хеликоптери под наем още през миналото лято.

Иначе премиерът Денков призова здравното министерство да поеме щафетата, защото всичко това изисква сложна координация между институциите. За гражданите е направено всичко, което е възможно за спешната помощ по въздуха, категоричен бе министър-председателят.

Хеликоптерът разполага с цялото медицинско оборудване от най-висок клас – апаратура и кувьози. Ще лети обаче само денем поне година и половина и то при хубаво време. Не е предназначен и за планинско спасяване и няма специална лебедка. До края на 2024 г. ще получим още два вертолета – през юни и декември, които вече ще могат да помагат и на пострадали в планината.

„Днес е един от онези дни, в които се чувствам горд и удовлетворен от добре свършената работа по пътя на най-важната мисия – здравето на българските граждани. Смело мога да заявя, че за изминалите осем месеца с екипа ми постигнахме много в тази посока, като една от най-важните стъпки беше да осигурим процеса по равнопоставен достъп до спешна медицинска помощ на територията на цялата страна“, заяви здравният министър проф. Христо Хинков.

Той изрази убеждението си, че възможностите, които ще предостави специфичният въздушен транспорт, ще изведат цялостната система за спешната помощ на ново качествено ниво. „За това ще допринесат модерните технологии, а от друга – професионално подготвените пилоти, медицински екипи и оператори. Те ще координират и осъществяват транспортирането от всяка точка на България на пациенти, оборудване, кръв, органи и лекарства. Специално обучените екипи ще предоставят съвременни и квалифицирани грижи и лечение на пострадали в животозастрашаващи състояния. Вярвам, че всичко това ще намали значително броя на загиналите при пътни инциденти, при трудови злополуки и специфични заболявания, които изискват оказването на спешна помощ в рамките на т.нар. златен час“, добави Хинков.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков пък подчерта, че въздушната спешна помощ е кауза, която трябва да обединява цялото общество, защото става въпрос за спасяване на човешки животи, а и не само. „Ще се създадат условия за много по-стабилни инвестиции и качествен туризъм, тъй като част от Спешната медицинска помощ ще обслужва и туризма в България“, обясни той.

От страна на италианската компания, произвела хеликоптера – „Леонардо“, потвърдиха, че ще ни помагат с всичките си възможности и екипи. Припомняме, първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени лично от министър-председателя Николай Денков на церемония през декември м.г. В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. В края на февруари се очаква хеликоптерът вече да може да участва в реални спасителни мисии.

СПОДЕЛИ