„Лозенец“ ще връща 350 000 лв. на касата за отчетени, но неизвършени дейности

От НЗОК са сигнализирали както МЗ, така и полицията за смущаващите резултати в лечебното заведение

205

Болница „Лозенец“ трябва да възстанови на НЗОК 349 272 лева. Това става ясно от публикувано в сайта на здравната каса потвърждение за резултатите от извършена проверка в лечебното заведение. Тя е била предизвикана от сигнал на доц. Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология в болницата, за отчетени, но неизвършени процедури на 58 пациенти.

Припомняме, доц. Хазърбасанов разказа и публично за схемата, по която е била „източвана“ касата. От ръководството на „Лозенец“ обаче отрекоха за измамна схема, макар да признаха, че проверката на НЗОК е установила пропуски, но не и отклонения и нарушения в медицинската дейност.

Според информацията от НЗОК проверката е извършена през октомври 2023 г. като са изискани записи от манипулациите по клинична пътека № 20.1 „Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания при лица над 18 години“.

„Извършените ангиографски, инвазивни и/или интервенционални процедури се записват на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол като доказателство, че отчетените процедури действително са извършени“, обясняват от здравния фонд и се позовават на разписани в Националния рамков договор и конкретната клинична пътека изисквания. „От болницата са предоставени рентгенови изображения или частични записи от няколко секунди на USB, които не могат да се определят като пълен видеозапис на отчетената манипулация“, констатират проверяващите.

На „Лозенец“ е издаден протокол за неоснователно получени суми, които трябва да бъдат възстановени. От НЗОК са изпратили и писмо до Министерството на здравеопазването с резултата от извършената проверка. „Предвид изнесените твърдения в сигнала и установената липса на пълен видеозапис или частични записи на инвазивни и/или интервенционални процедури, с които е отчетена КП 20.1 от здравния фонд е изпратено писмо и до директора на Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР, с приложени материали от извършената проверка“, съобщиха още от НЗОК.

СПОДЕЛИ