Новият подвариант JN.1 стана „интересен“ за СЗО

Досегашните данни обаче са за нисък риск за общественото здраве, макар че се предава по-лесно от досегашните варианти и може лесно да убегне на имунната система

489
JN.1

Световната здравна организация (СЗО) класифицира разновидността на новия коронавирус JN.1 като „вариант от интерес“, но добави, че досегашните данни са за нисък риск за общественото здраве от него, предаде Ройтерс.

Макар и този вариант да може да убегне на имунната система и да се предава по-лесно от други циркулиращи варианти, той не показва признаци да причинява по-сериозно боледуване, казаха експерти пред Ройтерс. „Може и да има повече случаи заради този вариант, но JN.1 не предизвиква по-голям риск“, обясни Андрю Пекоз, вирусолог от университета „Джонс Хопкинс“.

JN.1 преди това беше определен като интересен вариант, като част от линията BA.2.86, към която принадлежи, но СЗО вече го класифицира като отделен вариант от интерес. Но от организацията съобщиха, че настоящите ваксини ще продължат да предпазват от тежко заболяване и смърт от JN.1 и други циркулиращи варианти на вируса на COVID-19.

Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията съобщиха този месец, че подвариантът JN.1 съставлява приблизително 15% до 29% от случаите в САЩ към 8 декември. Те също заявиха, че засега няма доказателства JN.1 да представлява повишен риск за общественото здраве в сравнение с други циркулиращи варианти и актуализирана ваксина предпазва и от него. JN.1 беше засечен за първи път в САЩ през септември.

СПОДЕЛИ