Ваксината срещу рак на кожата на „Модерна“ готова до 2025 г.

Тя не е предназначена за предотвратяване на заболяване като класическата, а за лекуване на вече появило се и се произвежда от тумора на всеки отделен пациент

605

Главният изпълнителен директор на компанията „Модерна“ Стефан Бансел обяви пред АФП, че е възможно терапевтичната ваксина срещу рак на кожата да бъде одобрена до 2025 г. предвид новите положителни резултати. Терапевтичната ваксина не е предназначена за предотвратяване на заболяване като класическата, а за лекуване на вече появило се. Използва се същият принцип – подпомагане на имунната система на пациента да се защити сама срещу болестта.

„Терапевтичните ваксини днес представляват голяма надежда в онкологията – „Имунотерапия 2.0“, каза Бансел. „Имунотерапия 1.0“ са все по-често използваните медикаменти като Keytruda, разработен от „Мерк“.

Срокът, за който говори Бансел, е подкрепен от резултатите, които „Модерна“ публикува в четвъртък, показващи подобрение във времето и шансове за оцеляване благодарение на технологията на информационната РНК. При проучване върху 160 души с меланома в напреднал стадий приемът на ваксина по същото време като медикамента Keytruda за период от три години рискът от повторна поява на рак и смърт се редуцира с 49 % в сравнение с пациентите, третирани само с медикаменти.

През 2020 г. около 57 000 души в целия свят са починали от меланома. Това е една от най-тежките форми на рак на кожата. Терапевтичната ваксина на „Модерна“ е разработена въз основа на мутациите в РНК на тумора на оперирания пациент. „Става въпрос за индивидуализация. „Модерна“ произвежда продукт, който е само за вас“, подчерта Бансел.

Други компании като „Бионтех“ също работят върху индивидуализирани терапевтични ваксини против рак.

СПОДЕЛИ