Денков за „Пирогов“: Ако има нарушения, ще има последствия

Ако някоя болница е на загуба и това е аргумент за отстраняването на някой директор, трябва да го използваме и за другите, обяви премиерът

230
Денков
Премиерът акад. Николай Денков засега не е склонен да се раздели със здравния си министър проф. Христо Хинков

Ако има нарушения на закона, трябва да има последствия – така премиерът акад. Николай Денков коментира отстраняването на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров. Той допълни, че основният аргумент на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков са нарушенията на Закона за обществените поръчки в спешната болница.

Припомняме, Хинков уволни д-р Димитров още на 27 ноември, но за рокадата се разбра едва седмица по-късно, след като Скенер.нюз пръв съобщи новината. Последва обаче скандал между партиите в сглобката, финансовият министър Асен Василев намекна за оставка на здравния министър, а ресорната комисия в парламента даде своеобразен вот на недоверие към Хинков, приемайки решение той да спре уволнението на директора на „Пирогов“ до произнасянето на прокуратурата и АДФИ.

„Ако се окаже, че директорът е действал неправомерно, значи министърът си е свършил работата и няма причина да му искам оставката“, подчерта Денков, но уточни, че ще вземе решение след приключването на проверките в „Пирогов“.  Премиерът обаче отказа да се ангажира със срок.

„Подходът не трябва да е селективен, затова съм пуснал писмо до министър Хинков да се направят проверки на всички основни болници в системата. Ако казваме, че някоя болница е на загуба, трябва да сравним има ли такъв проблем и в другите болници и ако ще използваме този аргумент за отстраняването на някой директор, трябва да го използваме и за другите“, допълни премиерът. Това обаче би означавало поголовна сеч на шефове на държавни лечебни заведения, предвид че финансовото състояние на голяма част от тях не е цветущо.

СПОДЕЛИ