Болница „Чирков“ отново стана „Св. Екатерина“

Това била волята на самия проф. Александър Чирков, а старото име било избрано с участието на църквата

334

Здравното министерство върна старото име на болница „Чирков“ и тя отново се казва „Св. Екатерина“. Това не е промяна, а връщане на името, избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница. Сред тях е и самият проф. д-р Александър Чирков, изразил категоричното становище приживе името „Света Екатерина“ да остане и след него, обясниха от пресцентъра на МЗ.

От ведомството обясниха още, че има две обществени подписки, в които личат имената на известни медици и в които има аргументи в защита на старото име. Те са изпратени до предишния министър на здравеопазването и едната от тях съдържа над 150 подписа на интелектуалци.

По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и служителите на болницата с убедителни мотиви и с изричното настояване да се върне старото име. Писмото е придружено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели. Част от мотивите на всички тези искания са, че името Света Екатерина е избрано от първосъздателите на болницата с прякото участие на Богословския факултет на СУ и Българската православна църква.

„По настояване на проф. Ал. Чирков освещаването е извършено от Патриарх Максим в знак на увековечаване и това придава особен статут на болницата. По църковните канони и изконни традиции този статут и смяна на името могат да бъдат извършени само от друг Български патриарх“. През годините името „Света Екатерина“ се е превърнало в нарицателно и е разпознаваемо както за пациентите, така и за лекарската гилдия у нас и по света. Държим да подчертаем, че на централния вход на болницата е поставена табела, която обозначава, че лечебното заведение е основано от проф. д-р Александър Чирков. Непосредствено над фоайето, под иконата на “Св. Екатерина”, е изложен негов портрет.  Сега, след като е върнато старото име на болницата, ръководството има намерение да преименува блок А на името на  “Проф. д-р Александър Чирков”. Също така е предвидено изграждането на бюст-паметник на основателя на болницата, който ще бъде поставен на видно място в лечебното заведение“, пише в подписката.

Според медиците по този начин ще бъде изпълнена волята на проф. Чирков болницата да се казва “Св. Екатерина”. От МЗ пък са категорични, че възстановяването на първоначалното име е получило одобрението на лекари и пациенти и цялостна обществена подкрепа.

СПОДЕЛИ