Задължиха министъра да отмени отстраняването на шефа на „Пирогов“

Прокуратурата в момента разследва екипа на министъра, не мен, удари по проф. Хинков д-р Валентин Димитров

342

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по здравеопазване в НС задължи министър Христо Хинков да отмени издадения протокол за освобождаване на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички органи и да информира своевременно Агенцията по вписванията. Така депутатите защитиха шефа на спешния институт, но решението не е правно обвързващо, тоест проф. Хинков ще реши дали да изпълни волята на народните представители. Председателят на комисията проф. Костадин Ангелов обясни, че те не отменят решението на министъра, а му възлагат да го направи.

По казуса „Пирогов“ в комисията бяха изслушани както д-р Димитров, така и проф. Хинков. Проф. Ангелов започна изказването си като подчерта, че изпълнителният директор не е орган на управление, а това е Съветът на директорите. Според него е доказано, че лечебното заведение е на печалба и не е на счетоводна загуба и е доказано, че няма просрочени задължения. „Договорът за акредитация на лечебното заведение е сключен, за да покрие задължения по договори преди датата на назначение на настоящия изпълнителен директор – било консолидиране на дълга. МЗ е одобрило сключването на договора за заем и е дало разрешение на Съвета на директорите“, обясни проф. Ангелов.

„Този доклад съдържа не само данни за финансовото състояние на „Пирогов“, а и за дейности, извършени от изпълнителния директор. Основният мотив, с който съм взел решение д-р Димитров да освободи този пост, са тези данни. Става въпрос за проблеми с личното управление и неспазването на закони, основно за обществените поръчки. Това са сериозни нарушения“, настоя здравният министърът. И изброи: „Д-р Димитров е възложил 3 обществени поръчки за доставка на медицинска апаратура, всяка от които над 70 000 лева без съгласуване с МЗ. Поръчката за храна на пациентите за над 980 000 лева има ограничителни условия в потенциалните изисквания, чрез които е ограничил конкурса към едни и е дал необосновано предимство на други. Има и кръг по-малки нарушения, записани в доклада.“

Хинков отбеляза, че има сключен договор с търговска банка за кредит в размер на 34 млн. лв. с 24 месеца гратисен период. „Този кредит занулява всички предишни задължения. Изплащането е 51 000 лева месечно в рамките на гратисния период и след това ще се погасява главницата от 251 000 лева месечно. Това означава, че дружеството е сериозно застрашено от финансови загуби, предупреди той. – Държавата се ангажира да се повиши капиталът на дружеството, има такова решение на МФ“, добави Хинков. На което проф. Ангелов иронизира, че не знаел, че финансовото, а не здравното министерство е принципал на „Пирогов“.

Д-р Димитров се защити като заяви, че кредитът във всяка стопанска дейност е финансов инструмент, който не се отразява на печалбата на едно дружество. Кредитът бил за 3 неща, а преди това имало поредица писма с МЗ и МФ. Той дал възможност за вдигане заплатите. „Когато трябваше да плащам 1,2 млн. за просрочените задължения, заработката на „Пирогов“ бе 5 млн. лева, сега е 10 млн. лева. Дали при заработка 10 милиона 300 000 след 2 г. ще са проблем за плащанията? Дали 300 000 лева сега или 1 млн. сега ще са на същата равностойност след 15 г.?“ попита още той и добави: „Ако тази болница се управлява като последната година и половина, нямаше да имаме тези задължения. Ако държавата направи така, че да финансира дейността за деца, за спешните пациенти, тази болница няма никога да е на загуба. Затова не са виновни мениджърите и директорите. Г-н министър, гледам ви в очите, продължавате да вменявате на хората, че съм крадец“.

Шефът на „Пирогов“ се оплака, че докладът не е получен в болницата и от него. Копие получил от здравната комисия. И отбеляза, че по принцип този одит би трябвало да подпомогне работата му, но се превърнал в такъв, в който се търсят „закононарушения и неспазване на процедури с цел санкции“. Той призна, че цифрите, които са съобщени в доклада, сами по себе си са верни.

„В бизнес мира има два типа предприятия – едните са non-profit, там са всички болници и училища, които целят да подобрят живота, образованието или генерално бъдещето на държавата. „Пирогов“ е такова звено. Ние не сме търговско дружество да се очаква да генерираме печалба, която да се отчита в бюджета. Нашата печалба са излекуваните болни, които се връщат на работа и могат да си плащат данъците“, коментира д-р Димитров.

„Проблемът с „Пирогов“ не е проблем на институцията. Тя е в недобро финансово състояние, независимо че счетоводната печалба за кратък период от време може да е вярна. „Пирогов“ не е нон-профит болница. Такива са изградени от благотворителни организации. Тя е по Закона за публичните предприятия и отговаря на всички изисквания по Търговския закон“, настоя обаче здравният министър. Затова бил направил всичко необходимо да има проверка на институции, които не са зависими от МЗ. „Този доклад е даден на АДФИ и Сметната палата, на ДАНС, икономическа полиция и прокуратурата“, обяви още той. Резултатът от тези външни проверки ще даде отговор и дали д-р Димитров има нарушения или Хинков е „направил нарушение в оценката на неговото поведение“.

С изненадваща контраатака излезе директорът на „Пирогов“. „Прокуратурата е в болницата, не мога да кажа за кой казус, разследва. Не разследват обаче мен. Разследват хора от екипа на г-н министъра. Това е“, заяви той пред депутатите от здравната комисия. А на уточняващ въпрос все пак разкри кого проверяват – началника на кабинета и директор на дирекция.

„Защо превръщаме Народното събрание в цирк“, попита д-р Димитров. И отговори с нова атака към министерството, отново за обществени поръчки, но от МЗ. Той се възмути за обществена поръчка за ремонт на 10 столични болници на стойност от 1,6 млн., финансирана с евросредства. „Тя е спечелена от фирма от Русе, регистрирана на 22.11. 2022 г. с 6 служители и референции за ремонт на 2 апартамента. При прогнозна стойност за „Пирогов“ 400 000 с  50% от прогнозата стойност – 189 000 без ДДС. При 100% авансово плащане от МЗ, плюс санкция, ако до 200 дни не бъде извършен ремонт – 0,05% върху стойността. Така е още в 10 болници. Написах официално писмо до министър Хинков, в което сигнализирам, че има опасност за „Пирогов“, обяви д-р Димитров.

Той се оплака, че носи отговорност, макар да не плаща и да няма финансови взаимоотношения. Бил обаче длъжен да пусне строителя в клиниката по токсикология. „Блокирайки клиника, която ми е печеливша, влизайки тая фирма, ще ми блокират работата. Имал съм такива случаи – направиха покрива. 700 000 лева бях задлъжнял и бях притискан да ги платя, но докато не си свършат работата“, каза още шефа на „Пирогов“. Депутатите обаче го прекъснаха да каже от кого е притискан, а той лаконично отговори: „разни хора от общественото пространство“.

Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов коментира след края на заседанието дали се готви да става министър. Припомняме, по рано депутатът от ПП-ДБ Йордан Иванов иронизира пред журналисти, че „проф. Ангелов така се е затичал към министерския пост, че може да скъса менискус“. „Аз не съм тръгнал към МЗ, оттам се връщам. А менискус се къса, когато си клекнал. Предлагам на колегите, които не познават човешката анатомия, да не говорят за органи, като не им е известно. „Пирогов“ и МЗ са две различни неща“, отвърна на закачката Ангелов. А на въпрос трябва ли проф. Хинков да си подаде оставката той отговори: „Тогава, когато финансовият министър ти поиска оставката, не знам какво трябва да мислиш повече“.

СПОДЕЛИ