Хинков стои зад решението си, „Пирогов“ бил на загуба с над 31 млн. лева

От спешния институт поканиха здравния министър на среща, заявиха, че болницата е на печалба и обявиха разочарованието си, че са разбрали от медиите за смяната на директора си

277

„Към момента финансовата загуба на „Пирогов“ е 31 480 000 лева. Това е със 7 млн. лева повече в сравнение с миналата година. Размерът на собствения капитал на дружеството е под записания. Това значи, че в момента то е декапитализирано от гледна точка на финансовите му резултати“, съобщи здравният министър проф. Христо Хинков на брифинг преди заседанието на МС.

„Когато получа доклад за нарушения – в случая в „Пирогов“, аз съм длъжен да предприема действия, иначе мога да бъда обвинен в безстопанственост. Одитният доклад е предмет на проверка от прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и ДАНС“, поясни министърът. Той потвърди, че в болницата има установени законови нарушения от изпълнителния директор и цитира данни от проверката на вътрешен одит.

„Към 30 септември „Пирогов“ регистрира положителен финансов резултат от 898 000 лева. Същевременно отчита значително повече натрупани загуби в сравнение с предишни години. Има сключен договор за банков заем, но изплащанията по него не може да бъдат отчитани като финансова печалба. Чрез него се плаща на различни кредитори. Одитният доклад ще бъде огласен, щом приключи прокурорската проверка. В момента не е възможно“, подчерта здравният министър, но увери, че стои зад решението си и заради проблемите с конкурсите за началници на клиники и отделения.

Той добави, че на базата на одитния доклад са взети решенията за освобождаване. „Не изпълнявам политически поръчки. Стъпката е консултирана с премиера и с председателя на здравната комисия„, категоричен бе Хинков. Проф. Костадин Ангелов обаче отрече.

По думите на министъра решението за освобождаване на директора не е взето тайно, въпреки че на 28 ноември заговори за проблеми в „Пирогов“, но заяви, че няма да уволнява д-р Валентин Димитров, а той вече го е бил сторил ден по-рано, но официално се разбра на 4 декември, когато Скенер. нюз пръв съобщи новината. „Това не е лично мое решение, изпълнил съм, каквото повелява законът. Документите на предложения от мен нов директор на „Пирогов“ са внесени в Търговския регистър за вписване на 4 декември. Процедурата по освобождаване на стария ръководител изтича, едва когато бъде вписан новият. Законодателят е предвидил в подобни казуси да няма вакуум и да не се нарушава приемствеността. Изпълнителният директор носи отговорност за всички сключени договори, плащания и други дейности“, обясни Хинков.

По отношение на „Майчин дом“ министърът сподели, че всички наднормени вземания са декларирани по законов ред. „Не бяха установени закононарушения. Ако се установят такива, ще се вземат мерки“, посочи Хинков. И допълни, че проверките в държавните болници са планови, но ще има и извънредни, които ще преминат по график.

В позиция на Медицинския съвет на спешната болница пък беше заявено, че „Пирогов“ действително е на печалба и недоумяват защо трябва да се сменя един успешен директор. Оттам припомнят, че повече от 15 години болницата няма обособен статут, който да съответства на реалните ѝ функции. „Изразяваме остро несъгласие да научаваме от медиите за предложените промени в ръководството. Изпълнявайки задачите при лечение на болните, персонал от 2500 човека заслужава да бъде уведомен от представители на МЗ. Заявяваме, че ще отстояваме безусловно мястото и мисията на „Пирогов“ във фундаменталната структура на здравеопазната система. „Пирогов“ е пример за ефективно функционираща 24-часова спешна болница“, пише още в позицията на Медицинския съвет до председателя на Народното събрание, премиера, министъра на здравеопазването и председателя на ресорната комисия в парламента.

От „Пирогов“ отправят покана към министър Хинков да посети болницата, за да се срещне с Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи.

СПОДЕЛИ