Проф. Ангелов: Хинков не се справя и след ротацията няма да е министър

Председателят на Комисията по здравеопазване нарече "политическа репресия" уволнението на директора на "Пирогов" и обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи бюджета на НЗОК

289
Ангелов

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков не се справя и след ротацията няма да е министър. Това заяви пред БНТ председателят на ресорната парламентарна комисия проф. Костадин Ангелов. Той подчерта, че Хинков е отговорен за провала с детската болница, както и на редица други проекти, сред които този за изграждането на протонния център със средства от ПВУ. „Там загубиха 170 млн. лева, защото в МЗ спят зимен сън“, ядоса се проф. Ангелов.

Бившият министър на здравеопазването нарече скандала с освободения директор на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров „политическо отмъщение“ и „разправия по болшевишки“. „Защо позицията на ГЕРБ е толкова остра? Не се борим за постове. Този директор е назначен от правителството на Кирил Петков от министър Асена Сербезова. Ние обаче винаги сме защитавали българските лекари, както и стратегическите болници. Това направи и д-р Димитров. Преди време той защити лекарите и сестрите в „Пирогов“ от арогантното поведение на един съветник в Министерство на отбраната, което той направи публично достояние. Сега виждате политическото отмъщение за това. Партията ПП-ДБ, чието верую е свободата на словото, демокрацията, плурализмът и т.н., наказва един човек, който защитава лекарите и който си е позволил да говори публично. Ето това ние наричаме политическа репресия“, заяви проф. Ангелов.

Според него в одитния доклад за състоянието на болницата има събрана много информация, голяма част от която е невярна. „Не е вярно, че е лошо финансовото състояние на „Пирогов“, нещо, което каза министърът. Това е лъжа. Болницата е на печалба. Второ, обвиняват изпълнителния директор за обществени поръчки. Защо? Всички решения за обществените поръчки се вземат от Съвета на директорите, където Министерството на здравеопазването има свой представител. Той е гласувал „за“ тези поръчки и не е информирал министъра за порочни практики. Този Съвет на директорите е възложил на изпълнителния директор да ги изпълни тези решения, така че всъщност д-р Димитров няма вина. Защо не е освободен целият Съвет на директорите?“, попита председателят на парламентарната здравна комисия.

Той се възмути и от факта, че проф. Хинков е мълчал 8 дни за рокадата в „Пирогов“. „На 28 ноември министър Хинков обяви публично, че изглежда няма да смени директора на „Пирогов“, а всъщност ден по-рано е подписал смяната му. На същия ден пред лидера на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова премиерът акад. Николай Денков обещава същото. Значи имаме опашата лъжа. И следва 8 дни мълчание“, възмути се проф. Ангелов.

На въпрос ще има ли бойкот на законите заради “Пирогов” Ангелов отговори: „Ние няма да бойкотираме нищо, а ще бъдем много внимателни. Съвестно и професионално ще си свършим задълженията. Всеки законопроект, внесен от Министерския съвет, където счетем, че е нужно да се направят промени, за да служи този закон на хората, ние ще го поправим, за да бъдем на висотата, на която обществото ни е избрало. Няма как да подкрепим бюджета на НЗОК, защото той е направен изключително лаишки. В него си личи непознаване на правилата за работа.“

 

СПОДЕЛИ