Здравеопазването здраво разклати сглобката, ГЕРБ бойкотира парламента

Директорът на "Пирогов" е уволнен, защото огласи случая със съветника Мустафа Емин, а проф. Хинков е премиерът в сянка, заяви проф. Костадин Ангелов, Делян Пеевски пък даде пълна подкрепа за спешния институт и призова партиите да не кадруват в болниците

306
сглобката

Здравеопазването здраво разклати сглобката след поредния скандал в сектора и уволнението на шефа на „Пирогов“. Скенер.нюз написа още вчера вечерта, че здравният министър проф. Христо Хинков е подписал заповедта за уволнението на д-р Валентин Димитров още на 27 ноември, което бе пазено в тайна досега и макар че на 28 ноември Хинков обяви, че одит на МЗ е показал финансови нарушения в спешния институт, но „изглежда няма“ да отстранява директора.    

От ГЕРБ обаче отговориха с бойкот на парламента заради уволнението на шефа на „Пирогов“. „Групата на ГЕРБ ще участва само в заседанията, в които ще се приемат конституционните промени, и няма да подкрепим нито един закон на МС, докато не се напише механизъм за вземане на решения в сглобката. Ние многократно даваме един и същ сигнал. Когато в едно управление заедно носим тежестта на отговорността пред българските граждани, следва и заедно да вземаме решенията. Това за пореден път не се случва“, обясни Десислава Атанасова. ГЕРБ няма да поставя условия, но иска „партньорско отношение“. „Започваме да мислим, че някой умишлено търси провокации“, заподозря тя. Не отговори обаче кого подозира.

Припомняме, скандал в сглобката се разрази и миналия четвъртък, когато депутатите избраха проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК, но тъй като от ПП-ДБ не харесаха проф. Мавров, на другата сутрин се наложи спешна среща на Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, след която и подуправителят, но и управителят бяха принудени да подадат оставки. 

„Нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката означават отговорност. Действията в политиката носят последици. Ако искат да носим тази отговорност заедно, а не чрез други мнозинства, които сме наблюдавали многократно като тяхното мнозинство с БСП и „Възраждане“ по темата „Лукойл“, то е редно отново да седнем на масата и да се изясним по всички тези теми“, посочи Атанасова.

„За пореден път не се спазват ангажименти. Конкретният повод сега са решенията, които еднолично взема министърът на здравеопазването по отношение на болница „Пирогов“. Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически“, добави председателката на парламентарната група на ГЕРБ.

„Започва политическо кадруване в търговските дружества. Считаме, че това е недопустимо. В мой личен разговор с премиера Денков по отношение на болница „Пирогов“ от миналата седмица и заявката от него, че това няма да се случи особено ако има доклад, който не е подплатен с никакви доказателства“, каза още Атанасова. И заключи, че явно не акад. Денков, а министърът на здравеопазването взема решенията, защото на лидерска среща в началото на миналата седмица Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев се разбрали, че не им трябват повече трусове в управлението, а трябва да работят по приемането на бюджет 2024 и конституционните промени.

„За нас е важно едно – кой е премиерът в България. Това е обсъдено с Денков, той прочете доклада и според неговите думи няма нарушения, които да изискват смяната на директора на „Пирогов“. Кой е премиерът в България? Денков очевидно се обезличава като премиер не от Борисов, не от Пеевски, а от собствените си министри. Такъв е министърът на здравеопазването. Той каза пред вас, че няма да сменя директора на „Пирогов“, посочи шефът на здравната комисия проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че днес е пристигнало становище по доклада, което опровергава тезите в него. Болницата била на печалба.

„Сменя се директорът, защото преди време той огласил случай с един съветник – Мустафа Емин. Това стои в основата на смяната на директора“, подчерта Ангелов и заяви, че д-р Димитров си върши работата. Припомняме, Емин бе съветник на военния министър Тодор Тагарев, който бе замесен в друг скандал в „Пирогов“ – според медицинска сестра в болницата вилнял там, за да изкарат дете от шокова зала и да вкарат неговото. Ангелов не отговори дали ГЕРБ ще настоява за смяна на здравния министър. „За мен премиер е Христо Хинков, тъй като всички казаха, че това няма да се случи, а то стана. Значи решенията в страната ги взема Христо Хинков“, отговори той на въпрос кой е премиерът в сянка. И припомни, че д-р Валентин Димитров е назначен за директор на „Пирогов“ от бившия здравен министър проф. Асена Сербезова в мандата на правителството на Кирил Петков.

За да продължи нормално работата, ГЕРБ иска от партньорите си да преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с тях. Колко ще ги чакат, Атанасова не посочи, но „цялата тази недопустима злоупотреба с доверие все някога ще се изчерпи“. Партията на Бойко Борисов нямало да задвижи процедурите по избор на други регулатори, стана ясно още от думите на Атанасова.

„Заявяваме своята пълна подкрепа за „Пирогов“! Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците, заради лични свои интереси“, това заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в своя позиция в сайта на партията. „ДПС ще предложи на партньорите в евроатлантическото мнозинство Народното събрание да вземе спешно решение, с което да задължи МС за незабавно и ускорено изграждане на Националната детска болница, като реализира проекта съвместно с обществените организации, ангажирани с темата“, каза Пеевски.

СПОДЕЛИ