Проф. Хинков уволни шефа на „Пирогов“

Заповедта за отстраняването е подписана ден преди здравният министър да обяви публично, че в спешния институт има финансови нарушения, но че едва ли ще смени д-р Валентин Димитров, в чийто стол сяда д-р Константин Димов

Д-р Валентин Димитров

Здравният министър проф. Христо Хинков е уволнил директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, научи Скенер.нюз. Заповедта за освобождаване му е подписана още на 27 ноември 2023 г., става ясно от подадените документи за вписване на промените в Търговския регистър.

Както Скенер.нюз писа в стола на д-р Димитров сяда д-р Константин Димов. В заповедта на проф. Хинков за назначаването му изрично е подчертано, че д-р Димов, който е бил част от екипа на „Пирогов“ като лекар, но напусна и досега работеше като лицево-челюстен хирург в УМБАЛ „Св. Анна“, ще ръководи спешния институт до провеждането на конкурс. На последните местните избори преди месец д-р Димов бе в листата за общински съветници на кандидата за кмет Асен Ангелов.

Припомняме, на 28 ноември здравният министър обяви пред журналисти, че одит, извършен в „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение. Тогава Хинков подчерта, че болницата е в лошо финансово състояние и допълни, че очаква и прокурорски проверки. В отговор на въпрос дали би освободил д-р Валентин Димитров от поста заради констатациите в доклада здравният министър отговори: „Изглежда не. Повече не мога да кажа“. Всъщност излиза, че тогава проф. Хинков е излъгал публично, защото ден по-рано вече е бил подписал заповедта за освобождаването на директора на „Пирогов“.

Д-р Димитров отрече твърденията на министъра на здравеопазването, заявявайки, че към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и нямат нито лев просрочия, дори има и печалба през последната година.  

Председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов пък защити д-р Димитров и видя политически апетити към поста му. „Категорично няма да допуснем политически мотиви за смяна на един или друг болничен шеф или директор на държавна институция, ако считаме, че той се справя. В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд“, заяви преди седмица проф. Ангелов и поиска доказателства от независим отидор и прокуратурата за обвиненията на Хинков към д-р Димитров. Такива обаче засега няма, което предвещава ново разклащане на сглобката.

 

СПОДЕЛИ