Проф. Хинков: Има финансови нарушения в „Пирогов“

Здравният министър и неговият екип оказват натиск върху мен и болницата, отвърна директорът на спешния институт

470

Одит, извършен в „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, обяви пред журналисти здравният министър проф. Христо Хинков преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване. По думите му болницата е в лошо финансово състояние. Хинков допълни, че очаква и прокурорски проверки.

„Има злоупотреби в самата болница. Аз имам одитен доклад, който съм представил на премиера акад. Николай Денков и на председателя на ресорната парламентарна комисия проф. Костадин Ангелов, и съм дотук“, уточни министърът. Той добави, че ще разговаря с директора на „Пирогов“ във връзка с този одитен доклад, който е приключил преди месец и който е и за цялостното състояние на болницата. „А то е плачевно“, подчерта проф. Хинков.

В отговор на въпрос дали би освободил д-р Валентин Димитров от поста заради констатациите в доклада здравният министър отговори: „Изглежда не. Повече не мога да кажа“.

Че проф. Хинков е имал намерение да уволни шефа на спешния институт обаче става ясно от сигнал на д-р Валентин Димитров до председателя на парламента Росен Желязков и на здравната комисия в НС проф. Костадин Ангелов. Според информация на Скенер.нюз пък Хинков дори се е спрял вече на човек за поста и това е д-р Константин Димов, който е лицево-челюстен хирург в „Св. Анна“ и през тази седмица си е взел платен отпуск. Той и преди е изявявал амбиции да се върне в „Пирогов“, но не като лекар, а като директор.

В сигнала д-р Димитров твърди, че върху лечебното заведение и върху него се оказва натиск от месеци от началника на кабинета на здравния министър д-р Красимир Николов, директорката на „Лечебна дейност“ в МЗ д-р Лучия Добрева и съветника на проф. Хинков д-р Константин Гърневски. „И от самия министър проф. Христо Хинков като проводник на този натиск“, пише директорът на „Пирогов“.

Той подчертава още, че постоянно се правят внушения за лошото финансово състояние на спешната болница, за неправилно управление и за проверки и разследвания по негов адрес, като единствената цел била неговото отстраняване.

В сигнала д-р Димитров припомня, че д-р Красимир Николов и д-р Лучия Добрева са били отстранени като административен и икономически директор на „Пирогов“ съответно на 11 април 2022 г. и на 10 февруари същата година от бившия шеф на спешния институт проф. Иван Поромански, след сигнал срещу тях до Софийска районна прокуратура. През последния месец самият Валентин Димитров е разпитван от разследващи полицаи по прокурорски проверки, касаещи обществени поръчки за над 150 000 лева, одобрявани и възлагани именно от Николов и Добрева. По думите на д-р Димитров в болницата има и сигнали от служители срещу тях, че ощетяват финансово „Пирогов“.

„В петък получих информация, че ще бъда отстранен като директор и това е заради прокурорски проверки срещу мен“, пише още д-р Димитров до НС. Той обаче предоставя на депутатите документ, от който става ясно, че срещу него няма образувани такива проверки. Шефът на „Пирогов“ се оплаква още от непрекъснати и безсмислени проверки от ИАМН, „Вътрешен одит“, НЗОК и СЗОК, които поставяли болницата в административен ступор. Той заявява и своята готовност да бъде изслушан пред НС, здравната комисия и пред които и да било други комисии, за да отговори на всички въпроси за управлението и състоянието на „Пирогов“.

СПОДЕЛИ