Падат карантината и изолацията при COVID

Парламентарната здравна комисия отказа да праща становище до КС за противоконституционността на лимитите, текстът бил приет от бюджетната комисия

362
телемедицина

Да отпаднат карантината и изолацията при болни от COVID-19 и техните контактни, реши парламентарната здравна комисия, приемайки единодушно внесените от Министерски съвет промени в Закона за здравето.

„Движим се паралелно с това, което направиха всички страни“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Независимо от падането на изолацията и карантината, ако данните покажат циркулация на по-заразен вариант и покачване на заболеваемостта, налагането им може да се разпореди със заповед от министъра“, уточни проф. Христо Хинков.

На днешното си заседание здравната комисия реши още, че няма да изпрати становище до Конституционния съд за лимитите. Припомняме, във ВАС е образувано дело по жалби на Националното сдружение на частните болници, МБАЛ „Сърце и Мозък”, Сдружението на общинските болници и Сдружението на областните болници срещу няколко разпоредби от Националния рамков договор 2020 – 2022 г. Във връзка с това от ВАС изпратиха питане до КС дали лимитите са противоконституционни.

Председателят на комисията проф. Костадин Ангелов мотивира идеята си с това, че оспорваният текст от Закона за здравното осигуряване е бил приет през преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. и водеща комисия по него е бюджетната, а не здравната. Той подчерта, че членовете на Комисията по здравеопазване са обсъдили законопроекта за първо гласуване и остро са възразили срещу подхода, в който се извършват промени в основни здравни закони с преходните и заключителни разпоредби на друг законопроект.

„Също така в писмените становища на съсловните, пациентските и неправителствени организации при първо гласуване е изразено несъгласие с предлаганите промени. Нито становищата на Комисията по здравеопазване, нито тези на организациите са взети предвид от водещата комисия при второ гласуване на законопроекта“, посочи проф. Ангелов.

 

СПОДЕЛИ