МЗ забрани износа на инсулин

Заповедта на проф. Хинков влиза в сила от днес и ще важи до края на годината, като няма да могат да се реекспортират и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците за деца

526
инсулин

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулин. Заповедта влиза в сила от днес, 2 ноември и ще важи до 31 декември 2023 г. Това съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство. Освен инсулини и аналози, забрана за износ е наложена и на други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за деца.

Припомняме, вчера сутринта родители на деца с диабет алармираха всички институции за липсата на два вида инсулин, които трудно се намират в аптечната мрежа още от лятото, като настояха за налагане на забрана за реекспорт. Пръв на техни апел реагира председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов, който светкавично изпрати писмо до проф. Хинков с молба незабавно да наложи забрана за износ на животоспасяващи медикаменти. Днес и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски изпрати писмо до здравния министър, с което поиска същото и напомни, че най-опасно от всички бездействия е бездействието по отношение на здравето на хората.

„С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването изиска справка от „Информационно обслужване“ АД за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта. Данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите медикаменти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%“, съобщиха още от МЗ.

Според ведомството основната цел на настоящата заповед е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъде преодоляна липсата или недостига на жизненоважни лекарствени продукти. „Срокът за действие на забраната, както и конкретните лекарствени продукти са определени при стриктно спазване на принципа за пропорционалност, с цел опазване здравето на населението и при съблюдаване на забраната за произволна дискриминация или покрито ограничение на търговията между държавите-членки на Европейския съюз“, уточниха от здравното министерство.

Във връзка с множеството запитвания, касаещи е-рецептите, от МЗ обявиха, че проф. Христо Хинков ще инициира обща среща между Българския лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, както и други заинтересовани организации. А целта е да се потърсят механизми за преодоляване на различията на страните, засегнати в процеса и търсенето на консенсус в полза на пациента.

По-рано днес от БЛС поискаха връщане на хартиената рецепта, която да може да се използва паралелно с електронната, по-строг контрол над аптеките, както и система, която да показва наличностите на лекарства в страната.

СПОДЕЛИ