Проф. Хинков: Изчезването на лекарства може да се нарече убийство от разстояние

Очевидно Асена Сербезова участва в тази игра с реекспорта, защото е трябвало да промени закона, а не формулата в СЕСПА, потвърди здравният министър

203
Хинков
Проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването

„Очевидно бившият здравен министър проф. Асена Сербезова участва в тази игра с реекспорта на лекарства“. Това казах преди няколко дни. Тя е променила формулата за този реекспорт от 100 на 65% и обяснява, че това нещо е съобразено със закона, в който е записано, че тази формула е 65% още от 2017 г. Но логичното поведение на един министър в редовно правителство, с действащ парламент, е не да промени формулата в СЕСПА, а в закона“, заяви пред бтв здравният министър проф. Христо Хинков. По думите му така общественият интерес е нарушен и това се казва в доклада на ДАНС. Припомняме, председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов оповести въпросния документ, според който у нас се е извършвал недеклариран износ на дефицитни медикаменти. 

„Думата фармамафия или мафия е доста описателна. За да се използва тази дума трябва да се помисли защо се налага да се използва такова понятие. Ако изчезне едно лекарство, което е много важно за хронично заболяване, за определен период от време, това променя лечението. Това в екстремния му вариант може да се нарече убийство от разстояние, защото изчезването му по някакви причини, включително по нерегламентиран ред е престъпление“, подчерта проф. Хинков.

Според него от доклада на ДАНС не стават ясни всички причини защо изчезват лекарства. „Те са комплексни, но не са свързани само с реекспорта, а може да са свързани с цената и с търговския интерес, защото България е малък пазар и ние не можем да привлечем големите компании с тези ниски цени, които потискаме“, обясни здравният министър.

„Не съм обмислял оставката си. Много неправилно съм разбран. За мен освобождаването на моят заместник бе сигнал към мен – да се замисля за темповете на работа си“, заяви още Хинков и добави, че имам доверие на премиера, а акад. Денков също му е споделял, че му вярва. „Лоялен съм към това правителство“, завърши проф. Хинков по повод поискана му оставка от депутата от ПП-ДБ доц. Васил Пандов.

СПОДЕЛИ