Проф. Хинков: Сербезова е в играта с реекспорта на лекарства

Здравният министър призна, че не той, а лично премиерът Денков е назначил един от заместниците му и е освободил друг

1457
Хинков
Проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването

„Проф. Асена Сербезова очевидно е в тази цялата игра с реекспорта на лекарства и нейните обяснения по медиите, че тя е променила формулата в СЕСПА съобразно формулата в закона са несъстоятелни, защото е можело да промени формулата в закона“, заяви здравният министър проф. Христо Хинков в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по Евроком. Той припомни, че екипът му вече е предложил законова поправка, според която износът на лекарства от страната ще се спира, когато наличностите от даден продукт паднат под 100% от необходимите за задоволяване на вътрешното потребление за срок от 1 месец. В момента този процент е 65. Хинков обаче уточни, че дори и поправката в закона да бъде гласувана от депутатите, експретите от МЗ смятат, че трябва да се изчака нотификация от ЕС за промяна в СЕСПА. „Аз обаче не мисля така. Защото решението на проблема с фармамафията е по системен и законов начин да се въведе прозрачност“, категоричен е здравният министър.

Припомняме, преди две седмици председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов получи доклад от ДАНС, според който у нас е извършван недеклариран износ на дефицитни медикаменти и има умишлени действия на властимащи лица в частна полза. В документа пише, че през март 2022 г. министърът на здравеопазването (тогава това е проф. Асена Сербезова) указва на Агенцията по лекарствата да бъде извършена промяна на формулата на изчисляване на недостига на лекарства, в съответствие със закона, макар че дотогава формулата е гарантирала сравнително добър достъп до медикаменти на българските пациенти.

По думите на проф. Хинков другият начин за справяне с недостига на лекарства е централизирани търгове, които МЗ да провежда, защото тогава ще е ясно колко точно медикаменти са закупени. Освен това, според него, генеричното заместване не е добра идея. „БФС предлага такова, от БЛС все още очаквам становище, но ако приемем принципа, че лекарят е този, който поема отговорност да предписването на едно лекарство, не можем да дадем право на фармацевтите в аптеките да предлагат друго на пациентите“, аргументира се министърът.

Той призна още, че заместникът му проф. Илко Гетов, който отговоря за лекарствената политика, не е негов избор, а лично назначение на премиера Николай Денков. „Аз трудно мога да влияя на решенията на министър-председателя и дилемата ми е дали аз трябва да си подам оставката или да продължа да се боря и аз реших да се боря“, каза проф. Христо Хинков. Но уточни, има червени линии, които няма да премине и даде пример, че не е бил съгласен и решението на акад. Денков да отстрани другия му заместник д-р Бойко Пенков. „Повече смени в екипа ми не бива да има“, опъна се здравният министър на началника си.

СПОДЕЛИ