Депутат на ПП-ДБ подкани здравния министър към оставка

Председателят на ресорната парламентарна комисия проф. Костадин Ангелов пък попита имала ли си е фармамафията министерство

437
оставка
Васил Пандов от ПП-ДБ остро разкритикува министър Хинков

Тлеещото напрежение между депутати на ПП-ДБ и здравния министър проф. Христо Хинков стана съвсем явно, след като днес доц. Васил Пандов почти директно го подкани към оставка и остро го разкритикува в публичен пост във „Фейсбук“. Поводът за това стана признание на проф. Хинков пред Евроком, че е бил пред дилема да напусне или да продължи да се бори с „решенията на правителството и че проф. Асена Сербезова очевидно е в тази цялата игра с реекспорта“. 

„Когато един министър има дилема дали споделя политиката на министър-председателя, който го е предложил за този пост, има само един достоен ход – да си подаде оставката!“, написа Пандов във „Фейсбук“. „Мисля, че отговорът на дилемата на министър Хинков не е труден. Когато кажеш толкова силни думи, трябва да си готов да действаш. В противен случай, или не знаеш защо си казал това, или го правиш единствено, за да дестабилизираш правителството, като се бориш с решенията му“, допълва той.

В дълго изложение народният представител от ПП-ДБ и началник на кабинета на бившата министърка проф. Асена Сербезова изброява всички скандали от последните месеци, с които „запомнихме министър Хинков“. Наред със здравната карта, той твърди, че никой не е доволен от създадения обществен съвет за детската болница. Разкрива, че изпълнителният директор на компанията за строителство на болницата е сменен тихомълком с неясни мотиви. Недоволства, че няма действия за подобряване на профилактиката, не е ясно каква ще е реформата в болничната помощ и т.н.

Пандов не крие, че симпатиите му са на страната на проф. Илко Гетов, когото нарича „единствения специалист в екипа“ на министъра, за когото обаче Хинков призна, че е лично назначение на премиера Денков, каквото е било и отстраняването на другия му заместник д-р Бойко Пенков без негово знание и съгласие.

Пандов обвинява Хинков, че е назначил в политическия си кабинет като директор на дирекция лица, за които има подадени сигнали в прокуратурата за сериозни финансови злоупотреби в голяма болница. Не пропуска даже да заяви, че не вижда стъпки за промяна в областта, в която проф. Хинков е специалист – психичното здраве.

Острата реакция на доц. Васил Пандов срещу проф. Хинков и подкрепата му за проф. Сербезова пък предизвика председателя на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов да попита през социалните мрежи „имала ли си е фармамафията министерство на здравеопазването“?

СПОДЕЛИ