Поредна успешна трансплантация на черен дроб във ВМА

Донорът е мъж на 49 години, изпаднал в мозъчна смърт в "Пирогов"

122
трансплантация
Снимка: ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът и донорът са мъже – съответно на 53 и на 49 години, съобщиха от лечебното заведение.

Това е втората такава интервенция във ВМА за последните две седмици. „Продължи стандартно – около 6 часа. Към момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран, контактен и адекватен“, коментира проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. „Благодарим и на колегите от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ за добрата организация при осъществяване на експлантационния процес“, допълни проф. Владов.

Това е седма чернодробна трансплантация, извършена от екипите на ВМА през 2023 г. и 93-та от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение.

Другите органи на донора не са били подходящи за присаждане, уточниха от Агенция „Медицински надзор“. Според данните на ИАМН от началото на годината у нас са реализирани 12 донорски ситуации, като са извършени 27 трансплантации. В същото време в листата на чакащите има записани близо 860 българи, но реално нуждаещите се от нов орган са поне пет пъти повече. Най-много пациенти чакат за бъбрек – 797, а 30 души се надяват за ново сърце.

СПОДЕЛИ