Национална онкологична болница „Дева Мария“ отвори врати в Бургас

Частната инвестиция на Семир Абумелих е за 50 млн. лева, лечебното заведение разполага с два линейни ускорителя, ПЕТ скенер, ЯМР с възможност за планиране на лъчелечение, брахитерапия, компютърен томограф и циклотрон

799
Лентата на Националната онкологична болница "Дева Мария" прерязаха собственикът Семир Абумелих, председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов, кметът на Бургас Димитър Николов и областният управител Пламен Янев.

Националната онкологична болница „Дева Мария“  в Бургас вече официално приема пациенти. Тя се намира в квартал Ветрен, а амбициозният проект се реализира от собственика на университетска болница „Дева Мария“ – Семир Абумелих. Инвестицията е на стойност 50 млн. лева.

Лечебното заведение е оборудвано с най-съвременната техника, в него са привлечени да работят качествени специалисти от цялата страна и целта е да предложи на пациентите най-доброто лечение в тази област.

Новата болница се разполага на 12 000 квадратни метра разгъната застроена площ. Тя е свързана с топла връзка на 5 нива с досега съществуващата болница „Дева Мария“. Сградата е висока 12 етажа, допълнително има един партерен и два подземни етажа. Двете подземни нива са предвидени за лъчелечение и нуклеарна медицина. Лечебното заведение разполага с два линейни ускорителя, ПЕТ скенер, ЯМР с възможност за планиране на лъчелечение, брахитерапия, компютърен томограф и циклотрон.

 Диагностично-консултативен център е разположен на партерния етаж, а десет специалности си разделят осем етажа. На деветия етаж е изградено терапевтично VIP отделение. Десетият етаж е предвиден изцяло за академични нужди – конферентни зали за телемедицина, аула и библиотека.

„Оттук нататък трябва да знаете, че въпреки че сме в Бургас, въпреки че не сме най-големият град в България, ние можем да правим национали неща. Можем да постигнем това, което са постигнали дори извън България. Нашите мечти и амбиции не са локални – само в рамките на Бургас. Хората ходеха да се лекуват в Турция. Баща ми се разболя, ние също отидохме там. Но аз гледам на нещата по друг начин. Седнах още тогава и си казах – това може да се случи и в България, даже по-добро от Турция. Резултатът вече е видим – възможно най-добрата техника е инвестирана в тази болница“, каза в емоционалното си слово Семир Абумелих.

„От такива хора – с хъс, със смелост и с амбиция, се нуждае България. Не можеше да има по-труден и сложен момент за началото за инвестиция за изграждане на Националната онкологична болница – ковид пандемия, война, финансова криза, миграция, и в същото време Семир дойде с големи проекти и каза „няма кога, аз почвам!“. И разбира се, за мен е удоволствие за много кратко време благодарение на съдействието  на държавните институции внесохме документите в срок и тя вече е факт. Факт е тази лична наша емоция, която съпреживяваме, защото освен огромната инвестиция в оборудване, в кадри, това е една голяма надежда за нас, тук ще се лекуват пациенти не само от Бургас и региона, но от цялата страна, дори от чужбина“, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Градоначалникът подари на Семир Абумелих статуетка на покровителя на Бургас – Св. Николай Чудотворец.

„Аз искам да разкажа една случка, която си спомням. Преди години г-н Абумелих на един лист ми нарисува своята мечта – да направи толкова модерна болница, че никой да не си помисля да търси медицинска помощ извън България. Сега тази мечта е реалност. В Бургас вече си имате всичко – море, университет, медицински факултет, Национална онкологична болница, прекрасна инфраструктура, а скоро ще си имате и детска болница. Аз съм сигурен, че съвсем скоро Бургас ще стърчи над всички останали градове с променени демографски показатели, най-вече по отношение на продължителността на живота“, заяви председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов, който поздрави за всичко постигнато и кмета Димитър Николов.

СПОДЕЛИ