Искат допълнително оборудване за Спешна помощ

Става дума за различните видове носилки, евакуационни столове, жилетки с 24 или 32 дръжки, преносими рампи и въздушни възглавници, с които пациентът да може лесно да бъде пренесен до линейката

256
оборудване

Да бъде закупено допълнително оборудване, което да облекчи работата на екипите на Спешна помощ при вдигането и пренасянето на пациенти. Това предлага Съюзът на парамедиците в България (СПБ) в писмо до здравния министър проф. Христо Хинков.

Стойността на оборудването не е голяма, а ползата, която ще донесе, ще бъде голяма както за медиците, така и за пациентите, смятат от Съюза на парамедиците. „Били сме свидетели как при инциденти колегите търсят близки и съседи, които да помагат при вдигане и местене на тежко болен, който не може да стигне сам до линейката. Чувстваш се безсилен, когато няма кой да помогне, молила съм минувачи, които са ми отказвали. Въпросът „кой да носи пациента“ е много актуален в последните дни, но за съжаление коментарите са поляризирани и разделят съсловието в спешната помощ, вместо да го обединят“, коментира председателят на Съюза на парамедиците Ива Пехливанска.

„В ситуации, когато не бъдат намерени близки и познати, спешните медици търсят съдействие от други служби, а така се губи ценно за пациента време“, посочват още от СПБ.

Съгласно стандарта по спешна медицина, преместването на спешен пациент е определено като основна професионална компетентност в списъка по дейности за всички мобилни спешни екипи и при изпълнение на своите мисии те са длъжни да използват всички налични възможности за транспорт на пациента до болница, а в случай на възникнал проблем, включително и с транспортирането на пациента от дома му до линейката, да потърсят помощ чрез районната координационна централа. „С наличното оборудване в линейката обаче е трудно, а понякога невъзможно да бъде вдигнат неподвижен и тежък човек, особено ако медицинският екип е от жени или от по-възрастни медици“, казват парамедиците.

„По света отдавна съществуват решения, с които дори слаби жени могат да вдигнат пациент, който тежи и над 100 кг. При това щадящо за здравето както на пациента, така и на медика, който го вдига“, обяснява Ива Пехливанска. По думите й, когато се търси помощ от близки и роднини, които не са обучени, вдигането може да навреди на пациента, вместо да му помогне.

Сред тези приспособления са например различните видове носилки, които се подпъхват под пациента, евакуационни столове, специални жилетки с 24 или 32 дръжки, преносими рампи и въздушни възглавници. Те се поставят под болния, надуват се с компресор, той се повдига до нужната височина и лесно може да бъде преместен. Според СПБ цените не са високи и е редно във всеки град да има поне една линейка, която разполага с пълен набор от такова оборудване. Изчисленията на парамедиците показват, че един подобен набор би струвал не повече от 10 000 – 12 000 лева, а би повишил в пъти ефективността на спешната помощ и удовлетвореността на пациентите.

 

СПОДЕЛИ