Национална кампания ще ни подсеща да ходим на профилактични прегледи

Целта е през следващата година 51% от българите да посетят джипито си поне веднъж годишно, за да са здрави, заяви д-р Николай Брънзалов

401
НЗОК
Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС

Национална кампания, която да подсеща пациентите да ходят на профилактични прегледи при личния лекар, предлага зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов. По думите му в Националния рамков договор за 2024 г. се планира 51% от включените в листата на общопрактикуващите лекари пациенти да преминават профилактичен преглед.

Само 2 344 883 българи обаче са отишли на задължителни профилактични прегледи при джипито си миналата година. Това са едва 41% от всички здравноосигурени над 18 г. Профилактиката е изключително важна, защото всяко заболяване, хванато в начален етап, се лекува по-лесно, категорични са специалистите.

Според д-р Брънзалов личните лекари не могат сами да накарат пациентите си да посещават редовно джипито, затова трябва кампания. Хората трябва и да знаят, че електронното направление не отменя консултацията с личния лекар.

По данни на Националната здравноосигурителна каса през изминалата година се наблюдава лек ръст в броя на хората над 18 години, които са отишли на профилактичен преглед. 250 636 души повече са посетили джипито през 2022 г. в сравнение с предходната година.

профилактични прегледи
Графика: „24 часа“

“Пакетът за профилактична дейност в България е много добър”, обясни д-р Брънзалов пред “24 часа”. Според него са въведени много скринингови програми – за карцином на млечната жлеза при жените или карцином на простатата при мъжете например (виж на какви профилактични прегледи имат право здравноосигурените в инфографиката).

“Обемът от изследвания е голям. Много заболявания, които нямат симптоми, могат да бъдат хванати навреме”, подчерта зам-председателят на БЛС. Той е убеден е, че ако законът бъде приложен, ще има ефект. „Просто трябва да е залегнало в съзнанието на българина, че трябва да посети лекар поне веднъж годишно, за да бъде здрав“, подчерта д-р Брънзалов.

СПОДЕЛИ