Проф. Ангелов поиска справка от министър Хинков за дълговете на болниците

Председателят на парламентарната здравна комисия настоява депутатите да получат таблици за общите и просрочените задължения на държавните лечебни завадения

486
Ангелов
Проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната здравна комисия

Колко са общите и просрочените задължения на държавните болници, настоява да знае председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов и поиска справка от министър Христо Хинков в най-кратък срок.

„В последните месеци в публичното пространство отново се обсъжда темата със задълженията на лечебни заведения с държавно участие в капитала, въпреки ежегодното увеличение на бюджета за сектор „Здравеопазване“. Във Ваши медийни изяви, Вие заявявате, че част от лечебните заведения от години реализират загуба и посочвате, че районните болници в страната са с около 80% акционерно участие на държавата в тях, при положение, че преди 20 години те са били 51% държава и 49% община“, посочва проф. Ангелов.

Той изисква от здравния министър информация в табличен вид в низходящ ред на общите задълженията на държавните болници, както и отделна таблица на просрочията.

Припомняме, проф. Хинков от седмици алармира, че държавните лечебни заведения са „цъкащи бомби“, посочи като лош пример „Пирогов“ с огромни дългове, дори заговори за приватизация на областните болници. 

СПОДЕЛИ