ДАНС е засякла недеклариран износ на дефицитни у нас лекарства

Има умишлени действия на властимащи лица, които са действали в посока частен търговски интерес, твърдят от Държавната агенция "Национална сигурност" в писмо до председателя на парламентарната здравна комисия

569
ДАНС

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е засякла недеклариран износ на дефицитни у нас лекарства и умишлени действия на властимащи лица в частна полза. Това обяви председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) по време на днешното й заседание. Той уточни, че това се посочва в справка на ДАНС до него, която е получил минути преди началото на заседанието. Проф. Ангелов каза, че първо ще запознае депутатите с нея, а след това ще я предостави и на медиите, тъй като документът не е с гриф „секретно“.

Председателят на здравната комисия обасни, че от това, което е прочел в движение, в справката на ДАНС се посочва, че „има умишлени действия на властимащи лица, които са действали в посока частен търговски интерес и на фона на липсващи лекарства на територията на България конкретни фирми, посочени с имената им, са извършвали паралелен износ, без да го декларират“.

Справката на ДАНС вероятно е в отговор на писмото на Ангелов от средата на август, с което той поиска МВР и ДАНС да извършат проверка на изнесените от България количества лекарства от началото на годината до края на юли, както и на фирмите, които са извършвали реекспорт.

„Ще решим какво да правим като последващи действия, за да защитим интереса на гражданите и да осигурим лекарства на територията на България. Няма фирма, която да е по-силна и от най-слабата държава, и ако има интерес и реши държавата, всичко това може да бъде прекратено, така че да има лекарства и да не търсим причината другаде – оказва се, че тя е тук, в България“, коментира проф. Костадин Ангелов.

По време на заседанието беше дадена зелена светлина на промени в Закона за лекарствените продукти, които целят именно да осигурят по-добра проследяемост на веригата на лекарствоснабдяването. С тях се предлага да се свърже националният номер на лекарствата с верификационния им код и така движението на всяка опаковка да е видимо. Депутатите от всички парламентарни групи подкрепиха текстовете, предложени от ГЕРБ.

Депутатите от здравната комисия разгледаха на първо четене и законопроекта на „Възраждане“ за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, в който се да се осигури достъп до аптеки в отдалечени райни, в общините, където няма аптеки, да бъдат поставени вендинг автомати, а там където има, да се осигури денонощен достъп. В мотивите си вносителите изтъкват неравномерното разпределение на аптеките в страната и липсата на такива в отдалечените и труднодостъпни райони.

От МЗ се въздържаха от подкрепа на законопроекта. Зам.-здравният министър проф. Илко Гетов заяви, че възможно решение на проблема е създаването на публично-частни партньорства, каквито примери в страната вече има. През завършване е и методика, с която ще се осигури финансиране за разкриване на аптеки в райони, които нямат достъп до фармацевтична грижа. По думите на управителя на НЗОК Станимир Михайлов в процес на договаряне са критериите, по които ще бъдат определени аптеките, които ще се възползват от този ресурс.

Подкрепа за законопроекта обявиха от Националното сдружение на общините в България, откъдето поискаха продажбите през вендинг машини да се осъществяват и в извънработното време на аптеките, а там където няма аптеки да се създадат филиали, които да работят определени дни в седмицата.

Според председателя на лекарския съюз д-р Иван Маджаров аптеките освен търговска трябва да имат и социална дейност. Какъв е смисълът от денонощните кабинети, ако няма денонощни аптеки, запита той и обяви, че съсловната организация подкрепя проекта.

Българският фармацевтичен съюз подкрепя усилията за подобряване на достъпа до лекарства, но не за сметка на качеството на фармацевтичната грижа. „Това е дейност, която не може да се осъществява от всеки. Отпускането на лекарства се извършва в аптека по закон. Държавата трябва да осигури финансови предпоставки за откриване на аптеки, вкл денонощни. Проектът няма финансова обстановка, няма и методика, по която ще се определят лицата, които да получават финансиране“, каза Димитър Стоянов от БФС.

От асоциацията на помощник-фармацевтите заявиха, че аптеките по селата имат социални функции, но трябва да има финансов ресурс, както и да им се даде възможност да продават лекарства с рецепта.

Георги Гьоков от БСП предложи да се създадат мобилни аптеки и да се създаде възможност да се купуват лекарства с електронна рецепта от автомат. Според Александър Симидчиев от ДБ създаването на аптеки с държавно или общинско участие ще доведе до същите проблеми, които имат в момента държавните и общински болници.

Проф. Костадин Ангелов обяви, че ГЕРБ-СДС ще подкрепят законопроекта, но предложи да се създаде работна група, която да го доработи. Предложението му беше прието от вносителите, а проектът мина на първо четене.

СПОДЕЛИ