С е-рецепта взимаме лекарства и от автомати, но проектът на МЗ мистериозно изчезна

От вендинг-машините няма да могат да се купуват само медикаменти за диабет, рак и такива, които съдържат наркотични вещества

490
лекарства

Почти всички видове лекарства да могат да се купуват от вендинг-машини, ако пациентът има е-рецепта, а апаратът разполага с възможност за аудио-видео връзка в реално време с магистър-фармацевт. Това предложи здравното министерство с промени в Наредба 38, като проектът беше публикуван за обществено обсъждане вчера вечерта, а днес той мистериозно изчезна от платформата за обществено обсъждане. По-късно стана ясно, че щял да се доработва.

Според текстовете от вендинг-машина, независимо дали в населеното място има или няма аптека, няма да могат да се купуват единствено медикаменти, съдържащи наркотични вещества, лекарства за рак и диабет, както и такива, класифицирани във фармакологична група „Кръв и кръвотворни органи“. Досега продажба на лекарства чрез автомат беше разрешена само за продукти без рецепта, а вендинг-машините задължително трябваше да са разположени на територията на аптека.

От МЗ все пак въвеждат някои допълнителни изисквания като например вендинг-машините да имат осигурена техническа възможност за връзка със специализирания аптечен софтуер и за цялостно документиране и съхраняване на информацията относно отпуснатите лекарства с рецепта, както и осигурена техническа възможност за верифициране на медикаментите и за подаването на информацията към СЕСПА.

Мотивите на МЗ са, че по този начин ще се реши проблема с достъпа на голяма част от българите до лекарства. Установено е, че в едва 11% от населените места има разкрита аптека, а над 20 % от хората у нас са оставени без никаква фармацевтична грижа и услуга.

Скенер.нюз припомня, че досегашните опити за регулирането на продажбата на лекарства чрез автомати срещнаха отпор от страна на фармацевтите и се ограничиха до малко продукти без рецепта.

СПОДЕЛИ