Премиерът уволни зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков

Официалният мотив е, че работел бавно, проф. Хинков изрази резерви към първата рокада в кабинета

617
Пенков
Д-р Бойко Пенков

Премиерът акад. Николай Денков освободи заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Това е първата рокада в ротационния кабинет Денков/Габриел. Решението е взето заради бавни темпове на работа, които излагат на риск изпълнението на важни мерки в сферата на здравеопазването, заложени в управленската програма. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Заповедта на министър-председателя влиза в сила от днес, като засега не е ясно кой ще заеме мястото на Пенков. Неофициално се говори, че това може да е бившият председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев, който в момента е съветник на министър Христо Хинков, бившият зам.-здравен министър на проф. Асена Сербезова – д-р Петър Грибнев, който пък понастоящем съветва премиера Николай Денков или гласената за четвърти заместник на Хинков Моника Бийчър.

Всъщност д-р Пенков е най-опитният в екипа на проф. Хинков, но е единственият, който не бе посочен от ПП-ДБ. Именно затова не той беше назначен за председател на Надзорния съвет на НЗОК, а напълно неподготвеният доц. Михаил Околийски.

В МЗ Пенков, за чието освобождаване и министър Хинков разбра днес и изрази резерви към решението на премиера Денков, но все пак остава лоялен към правителството и ще приеме решението, отговаряше за тежките ресори – болничната помощ, е-здравеопазването, „Медицинската ДАНС“, спешната помощ, НЕЛК и РЗИ. Източници на Скенер.нюз твърдят, че с уволнението му се прави опит за пълно овладяване на сектора от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и предричат чистката да продължи, като обхване и редица болници, както се споменаваше в „онзи запис“.  

СПОДЕЛИ