„Майчин дом“ застана зад директора си

Лекари отрекоха лъжите по адрес на проф. Иван Костов, а стотици пациентки поискаха от властта да запази техния спасител

387

Лекари, акушерки, началници на клиники и пациентки открито застанаха зад директора на „Майчин дом“ проф. Иван Костов. Те изразиха своето възмущение от лъжите и манипулациите, които се разпространяват в публичното пространство по адрес на болницата и ръководството й.

Директорите на водещи клиники в най-голямата АГ-болница у нас опровергаха изнесената информация относно разпределянето на средствата и доходите на изпълнителния директор. „Допълнителното материално стимулиране не зависи от директора. Тези средства се разпределят, съгласно вътрешно споразумение между екипа на клиниката, в който участват ръководителят на клиниката, лекари и акушери“, обясни д-р Веселин Дяволов, началник отделение „Висока рискова бременност“ и допълни, че за него това, което се случва е изключително некоректно и унизително за всички лекари, които се опитват да си вършат работата.

„Възмутена съм от натиска на малка група хора към целия персонал на болницата“, каза и проф. Боряна Слънчева, доказано най-добрият неонатолог в България.

По отношение на доходите на проф. Костов от „Майчин дом“ предоставиха документ, от който става ясно, че за 2020 г., 2021 г., 2022 г. и първото  полугодие на 2023 г. те възлизат на 748 317 лава, от които 285 хил. лева е заплатата му като директор за 3,5 години, което е 3 пъти по-малко от тиражираната информация.

Медиците опровергаха и твърдението, че роботизираната система, с която разполага „Майчин дом“ е достъпна само за проф. Костов. „Работата с робота „Да Винчи“ е сложен процес, който изисква обучение и сертифициране на колегите, които могат да работят с него. Фирмата производител контролира операциите и резултата от тях. Това е причината не всеки да може да оперира с него“, уточни д-р Елиан Рачев, началник на Трета гинекологична клиника. „Усилията на проф. Костов преди 3 години доведоха до въвеждането на тази нова технология“, допълни той.

На брифинга днес присъстваха и десетки пациентки, които дойдоха да подкрепят болницата, проф. Костов и авторитета на лекарите, които работят там. Те изпратиха и отворено писмо да премиера акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, здравния министър проф. Христо Хинков, БЛС и медиите, в които настояват властта да защити директора на „Майчин дом“, когото наричат спасител.

„Зад това писмо стоят не просто жени. Стоят майки, които са останали на този свят и имат възможност да се радват на децата си, благодарение на институцията „Майчин дом“ и професионализма на докторите там. Можете ли да си представите какво означава за една майка да прегърне за първи път детето си? А да може да го направи и всеки следващ път? Всички ние сме изпитали това чувство, само защото съдбата ни е поставила именно в ръцете на проф. Костов. Защото точно този човек е приел професията си като призвание, продължава да го прави със същата мотивация вече 30 години, дал е всичко от себе си в името да ни има и се е борил за нашите животи. И ги е спасил. Днес този човек е хулен и нападан в публичното пространство. По негов адрес се пишат негативни статии заради това, че той си върши работата и получава възнаграждение за това. Та това не е ли най-нормалното нещо в една правова държава? Именно спасяването на човешки живот, сам по себе си безценен и особено в една смаляваща се демографски страна, да бъде заплатено по начин достатъчно добър, за да не бъде подтикнат да търси достойно препитание в частни организации, които много българи не могат да си позволят, или в чужбина, което поставя под риск изобщо възможността за оцеляване на обикновените хора в тази страна?“, заявяват пациентките.

Те напомнят за зачестилите случаи на починали родилки в страната за последната една година и питат, след като е спасил толкова животи, не трябва ли проф. Костов да бъде почитан като светило в българската медицина. „Една голяма част от нашите случаи са станали обществено достояние, защото някъде са казали или са си помислили, че нямаме шанс и са ни изпратили в „Майчин дом“. Известното нарицателно в медицинските и родителските среди: „Това е само за Костов.“. И точно там, проф. Костов и екипът му не са приели израза „няма шанс“, именно защото разполагат с професионалните умения на малцина“, добавят спасените жени.

„Няма да приемем, че човекът, на който дължим живота си, може да бъде така оскверняван и обиждан, че след всичко, което прави за българските жени, името му ще бъде спрягано по подобен негативен начин. Ако можехме, щяхме лично да го позлатим. Не можем лично, затова и тук идва ролята на държавата да се „отплати“ от името на всички „безименни“ майки, които заплащат своите данъци, за привилегията да има тази сигурност в негово лице. Сигурност, че ако се наложи един ден, има човек, който да спаси още една жена. Във времена, в които все по-публични стават случаите на отнемане и поругаване на женските животи, не трябва да си позволяваме като общество да хулим един от малкото, който ги спасява. Всеки ден. Няма да стоим безучастни – нито като жени, нито като граждани, нито като данъкоплатци. И особено много като майки“, категорични са стотиците пациентки, подписали писмото.

 

СПОДЕЛИ