Хинков ще спасява закъсали болници чрез окрупняване

"Пирогов" е в лошо финансово състояние, докато "Майчин дом" е в относително добро и повечето лекари подкрепят директора си

414
Проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването

Някои болници трябва да бъдат или закрити, или да се преобразуват, алармира здравният министър проф. Христо Хинков в предаването „Защо, господин министър?“ по бтв. По думите му спасението за закъсалите лечебни заведения може да е окрупняването им по райони. Припомняме, преди дни той заговори открито и за приватизация.

„Министерството на здравеопазването има амбициозното намерение да ги преструктурира и запази чрез вливане в други болници, както и с продължаване на помощта, която се оказва на областните болници“, обясни проф. Хинков. Той обаче не посочи конкретно кои болници са в най-тежко финансово състояние.

Все пак здравният министър даде пример с „Пирогов“. „Финансовото състояние там не е добро“, посочи Хинков, но не каза какви са дълговете на спешния институт. На другия полюс е „Майчин дом“, която по думите му е в относително добро финансово състояние. „Доходите на директора са напълно легални, а повечето лекари го подкрепят“, добави здравният министър по повод на атаките срещу проф. Иван Костов.

За вече бившия съветник на министъра на отбраната – Мустафа Емин, проф. Хинков уточни, че той не му е звънял. „Аз заставам зад колегите, но разбирам господин Емин в състоянието на баща и неговото очакване детето му да бъде прегледано. Той не е разбрал ситуацията, в която са били колегите и че са преглеждали друго дете“, обясни здравният министър, за когото скандалният случай е приключен. Попитан дали и колко често му звънят познати и непознати за съдействие за оказване на медицинска помощ той отговори: „За частни случаи и ходатайства в болници не ми звънят, но трябва да призная, че ми звънят за назначения. Аз събирам всички предложения в една папка – имам набор от CV-та.“

По отношение на заплатите на медиците проф. Хинков заяви, че има уверението на финансовия министър Асен Василев, че ще има увеличение догодина. „Не е моя работа с колко. Това, което е работата на здравния министър, е да се опита да защити заплати, които той счита, че са важни за определени болници – 28-те областни болници, където възнагражденията на лекарите и сестрите трябва да бъдат достойни“, подчерта Хинков.

Той се надява проблемът с липсата на лекарства в аптечната мрежа да бъде решен със законовите промени, които МЗ предложи. „Една от причините за недостига е в реекспорта, а начинът за разрешаването му е да се промени моделът за верификация на лекарствата“, посочи още проф. Хинков.

СПОДЕЛИ