Здравният министър заговори за приватизация на лечебни заведения

НЗОК трябва да може да отказва договор с болници, пациентите обаче ще продължат да доплащат за избор на лекар и екип

387
болниците

Здравният министър проф. Христо Хинков заговори за приватизация на лечебни заведения, основно областни болници. Това се случи по време на днешния блиц-контрол в ресорната парламентарна комисия. С гласа на Хинков сякаш говореше неговият приятел и бивш служебен министър Стойчо Кацаров.

„Ще направим всичко възможно, за да запазим структуроопределящите болници, проблемът е системен и е ясно, че те се сблъскват с мощната конкуренция на частните болници. Ситуацията с лечебните заведения е такава, че е възможно да се стигне до момент, в който ще се наложи затваряне на държавни болници и тогава ще бъдем изправени пред въпроса дали могат да се извадят такива болници от забранителния списък за приватизация и да ги предложим на частния сектор“, посочи проф. Хинков. По думите му, ако това се случи, трябва да се помислят варианти за договори, при които новите собственици ще бъдат задължени за определен период от време да поддържат всички структури и отделения, фигуриращи дотогава в съответната болница.

Министърът обяви още, че предвидените в бюджета за тази година 20 млн. лв. допълнително за болнична помощ, които за следващата година ще бъдат 60 млн. лв., ще могат да се получават само при определени ясни критерии и набор от условия. Те ще бъдат разписани в специална наредба, например наличието на такива отделения като патоанатомия, съдебна медицина, дейности, свързани с трансплантация и др.
Това ще бъде и изискването за разкриване на нови болници – да разполагат с множество структури, а не само с няколко отделения.

Според здравния министър НЗОК трябва да може да отказва договор с болници, а не правителството да ги намалява или да редуцира леглата през Националната здравна карта. Той поиска и акредитациите да се дават не само за учебна дейност, а за цялостната дейност на лечебните заведения. По думите му това е един от начините за намаляване на доплащането в болниците, а другият е да се ограничи създаването на нови структури. Хинков обаче призна, че изборът на екип и лекар – най-разпространеният законен механизъм за доплащане от страна на пациента, ще остане и занапред.

Пространните отговори на министъра на въпросите на депутатите накараха председателят на комисията проф. Костадин Ангелов да му напомни, че се намира на блиц-контрол, а не на обсъждане на реформи в сектора.

СПОДЕЛИ