БЛС: Спрете посегателствата над медици

Индиректната злоупотреба със служебно положение, заплахите, поставянето под съмнение на професионализма на екипите е недопустимо и излиза извън рамките на нормалността, категорични са от съсловната организация

370
лекарите

Посегателствата над медици под каквато и да е форма трябва да приключат, заявяват в своя позиция от Националния съвет на Българския лекарски съюз (НС на БЛС) във връзка с два случая, при които бе замесена спешната помощ у нас: този с ударените от мълния две деца в Русе, от които едното почина, при който студентка заяви, че медиците от ЦСМП не са свършили адекватно работата си, и този със съветника на министъра на отбраната Мустафа Емин, който според свидетелства на медици се е държал грубо и арогантно в спешната болница „Пирогов“.

Скенер.нюз публикува позицията на НС на БЛС без редакторска намеса:

Във връзка със станалите публично достояние случаи от последните дни: трагичният инцидент от Русе и случилото се в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”, при които по един или друг начин беше поставена под съмнение експертизата на колегите от ЦСМП-Русе и на тези от най-голямата спешна болница у нас ясно заявяваме: Посегателствата над медици под каквото и да било форма трябва да приключат! Спрете атаките срещу лекарите! Уронването на престижа на лекарите, незачитането им, опитите да бъде унижавано достойнството им говори ясно и недвусмислено за разпада ни като общество!

Само за седмица нашите колеги станаха обект на редица коментари и интерпретации, които не само поставиха под съмнение техния професионализъм, правото им на глас, но и индиректно внушиха вина на лекарите и медицинските специалисти, което за пореден път ги постави под прицела и гнева на обществото.

Националният съвет на БЛС апелира и е категоричен, че високо специализирана и научна материя е редно да бъде коментирана само и единствено от специалисти. Всякакви други интерпретации и коментари водят до подвеждане на обществото и носи негативи за всички страни.

И още: Индиректната злоупотреба със служебно положение, заплахите, поставянето под съмнение на професионализма на екипите на най-голямата спешна болница е недопустимо и излиза извън рамките на нормалността.

БЛС застава зад колегите си, които въпреки обществения натиск, огромно натоварване и напрежение, остават на работното си място и ежедневно се грижат за Вашето здраве и живот! И още веднъж призовава: Агресията над медици под каквато и да е форма трябва да спре! Спрете се, докато все още има на кого да кажете “Докторе, боли ме!”

СПОДЕЛИ