Емин към шеф екип в шокова зала: Ако се обадя на министъра, нещата ще станат ли по-добре

Председателят на комисията по отбрана в НС Христо Гаджев обяви, че очаква, макар и безкрайно закъсняла, реакция от ръководствата на ПП и ДБ, министър Тагарев и премиера Денков

311
Емин
Мустафа Емин, снимка: Фейсбук

„Придружителите на детето попитаха дали сега, ако се обадят на министъра на здравеопазването, нещата ще станат по-добре. Уверих ги, че уведомяването на който и да е министър в момента няма да промени нашето поведение“. Това обяснява лекарят, който е бил шеф на екипа в шокова зала в „Пирогов“ във вечерта, за която се твърди Мустафа Емин – съветник на военния министър Тодор Тагарев и един от учредителите на „Да, България!“, се е държал арогантно и е поискал дете в тежко състояние да бъде изведено от шокова зала, за да бъде прегледано неговото. 

Скенер.нюз разполага с писмените обяснения на три медицински сестри и трима лекари. Мустафа Емин и съпругата му звънели на звънеца на шокова зала 4 пъти, като прекъсвали работата на медиците, става ясно от писмените обяснения на персонала и описа на камерите.

„В момент на афект отправи заплахи, без обясними за мен причини, че сега говорил с министъра на здравеопазването и щяло да има последици“. Това обяснява една от медицинските сестри, която била част от персонала в спешната болница вечерта на 28-и август. „Първият път излязох аз и отново обясних, че трябва да изчакат заради спешното дете в залата, при което той ме попита дали трябва да занимава министъра на здравеопазването. Отговорих, че това е негово право“ – пише в обясненията си друга от медицинските сестри.

Останалите сестри и лекари също споделят, че Мустафа Емин е отправял реплики, свързани със здравния министър, и към тях.

Началникът на отдел „Сигурност“ пък описва подробно видяното на камерите. От записите на камерите става ясно, че Мустафа Емин и детето му пристигат в болницата в 19:20 часа, в 22:43 часа то е прието в шокова зала за обработка на рана на челото, а в 22:54 часа е предадено на родителите си, за да се приберат у дома. Тоест престоят на семейството в болницата е около 4 часа.

Припомняме, вътрешна проверка на болницата установи, че от медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение, но военният министър Тодор Тагарев поиска друга проверка от МЗ, която да установи кой е разрешил публикуването на информацията за скандала и кой е администраторът на фейсбук страницата на „Пирогов“.

Документите от проверката, включително писмените обяснения на персонала, са изпратени до комисията по здравеопазване в НС. По-рано днес председателят й проф. Костадин Ангелов призова военния министър Тодор Тагарев незабавно да уволни Мустафа Емин, а здравният министър проф. Христо Хинков също толкова незабавно да защити работещите в „Пирогов“. Той обаче отвърна, че първо ще гледа записите, защото версиите били две и те били коренно различни.

Не така смятат от комисията по отбрана в НС, където са получени резултатите от проверката в „Пирогов“. Председателят й  Христо Гаджев съобщи, че тя е със следното заключение: „Изводът, който може да се направи от събраните по преписката документи и от камерите за видеонаблюдение е, че на 28.08.2023 г. г-н Мустафа Емин е проявил вербална агресия, със спокоен тон, спрямо служителите на УМБАЛСМ „Н.И. ПИРОГОВ“ ЕАД и е извършил злоупотреба със служебно положение. Във фейсбук депутатът отбеляза, че очаква, макар и безкрайно закъсняла, реакция от ръководствата на ПП и ДБ, министър Тагарев и премиера Денков.

СПОДЕЛИ