Тагарев скочи на „Пирогов“, шефът на здравната комисия брани медиците

Военният министър поиска обяснения от МЗ кой и защо си позволил да публикува скандалната информация за съветника му Мустафа Емин. "Направо да праща танковете в спешната болница", иронизира проф. Костадин Ангелов

406

Скандалът с поведението в „Пирогов“ на съветника на военния министър Тодор Тагарев Мустафа Емин, който възползвайки се от служебното си положение поискал да извадят дете в тежко състояние от противошокова зала, за да прегледат по-бързо неговото, се разраства.

Днес министър Тагарев изпрати нелепо писмо до здравния си колега проф. Христо Хинков, с което настоява проверка да установи дали отговорят на действителността изнесените факти, но и кой е взел решение за публикуване на статуса на медицинската сестра, която съобщи за скандала в профила си във фейсбук, на официалната страница на спешната болница. Военният министър иска да знае и дали някой е проверил информацията преди тя да бъде качена в социалните мрежи, както и колко точно и кои служители и администратори отговарят за фейсбук страницата на „Пирогов“. Според Тагарев престижа на МО бил уронен, но явно вижда проблем не в своя съветник, който е и сред учредителите на „Да, България!“, а в пироговци.

Остро на поведението на Тодор Тагарев реагира председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов. „Министърът на отбраната си е помислил, че е министър на информацията. Тодор Тагарев изпратил искане до министъра на здравеопазването да се разберяло кой и защо си позволил да публикува нещо във фейсбук страницата на „Пирогов“. И пита, кой работи там, настоява за бързи резултати и да бъдел своевременно уведомен! Представяте ли си?! Скандално и болшевишко!“, изригна проф. Ангелов в личния си профил във фейсбук.

„Ами, предлагам на министъра на информацията Тагарев направо да изпраща танковете да превземат “Пирогов”. Как така някой ще си позволява да се изразява свободно и безконтролно?! На какво прилича това?!“, иронизира още шефът на комисията по здравеопазване в НС. Той е категоричен, че няма да позволи българските медици да бъдат репресирани и тормозени, от който и да било министър.

Днес от спешния институт пък обявиха, че проверката по случая е приключила, а според информация на Скенер.нюз от МО са отказали да гледат записа, предложен им от „Пирогов“. Помолен днес да коментира казуса здравният министър проф. Христо Хинков отказа, мотивирайки се, че не познава Мустафа Емин и не знае защо „някой си човек е използвал моето име“.

„Снети са записи за периода. Снети са обяснения с доклади от страна на всички медицински специалисти в „Пирогов“, които имат отношение по случая и са направени срещи с всички, имащи отношение към случая. Резултатът от проверката показа, че от медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение. Персоналът е подходил с висок професионализъм, извършили са всички необходими консултативни прегледи и изследвания на детето. Оказана му е необходимата помощ и манипулации и е изпратено вкъщи с препоръки. Документацията по случая е водена по правилата и е описано по часове и минути движението на пациента. За този период в детска противошокова зала е оказана спешна помощ на три травматични деца и са проведени продължителни мероприятия по ресусцитация на друго дете, което е преведено с тежък хеморагичен шок. Или правилата на триаж са спазени стриктно“, се казва в съобщението на „Пирогов“ до медиите.

От спешната болница уточняват, че всички данни от проверката са предоставени на Етичната комисия на политическа партия Да, България“ и заявяват, че ще предоставят информация на всички заинтересовани по случая при спазване на Закона за закрила на детето, Закона за здравето и Закона за личните данни.

„Ръководството благодари на колегите за високия професионализъм, за търпението и за психическата устойчивост, която са проявили!“, завършват от „Пирогов“.

СПОДЕЛИ