Мустафа Емин отрече да е плашил лекари в „Пирогов“ с министри

Нечовешко е да искаш да излезе дете от болницата, за да приемат твоето, заяви съветникът на Тодор Тагарев и политик от ДБ, но допусна, че може да е повишил тембър докато чакал 4 часа

353
Мустафа Емин
Мустафа Емин, кадър: Нова тв

Възможно е да съм допуснал някакво емоционално отношение и да съм повишил тембър, но само толкова, обясни съветникът на министъра на отбраната Мустафа Емин пред Нова телевизия по повод скандалния разказ на сестра от „Пирогов“, че е настоял да бъде изведено дете от шокова зала, за да бъде прието неговото.

„Нито един път не съм споменал името на министъра на здравеопазването, нито веднъж не съм споменал, че съм съветник на министъра на отбраната. Споменах позицията министър на здравеопазването два пъти – първият път, когато излезе една дама да обясни защо толкова много чакаме и аз я попитах защо това, което ми обяснява толкова експертно не го каже на министъра. Вторият път беше, когато един от лекарите ме попита защо са ми копията от документите и аз се пошегувах, че ще ги дам на министъра. Тогава той каза, че е приятел със здравния министър, аз му отвърнах да му каже защо е бавна системата“, обясни Емин.

Според него разказът на медицинската сестра Неда Диманова е преразказ по чужди думи и е преувеличен, тъй като той я е видял само веднъж за четиричасовия си престой в болницата. „Отричам твърденията, които се внушават“, подчерта членът на ръководството на „Да, Балгария!“.

„Съпругата ми звънна, че детето е паднало и си е ударило челото в ръба на масата. От поликлиниката в „Люлин” ни изпращат в „Пирогов”. Наредихме се, както е стандартната процедура. За почти 4 часа минахме през 4 кабинета. Имахме няколко разговора с докторите. Направиха на детето 7-8 шева на челото. Дадоха ни и документите. Върнах се да ги взема, защото се оказа, че от пет съм взел само един. Върнах се до кабинета да ги взема. На излизане ме попитаха как е името ми. Представих се, не казах откъде съм. След това излезе публикацията на тази госпожа”, заяви Емин.

„Като напишете Мустафа Емин в социалните мрежи, не са много хората в България, които се казват така. След това е имало време да изчислят заслужава ли си да бъде атакуван. Има ли политическа логика в това да атакуваме този човек. Това са всичко спекулативни неща, които трябва да бъдат установени от проверка. Тази проверка трябва да бъде на „Пирогов” и на Инспектората към Министерството на здравеопазването. Резултатите от тази проверка трябва да бъдат оповестени публично”, допълни съветникът на военния министър Тодор Тагарев.

По думите му в историята има човешки елемент. „Противопоставянето на страданието на един родител на страданието на друг родител е нечовешко. Трябва да се види кой има полза от това. Трябва да се види и колко пъти в публичната си комуникация „Пирогов“ са ползвали скрийншот от личен пост на госпожа. Истината е, че не съм се опитал по никакъв начин да се възползвам от служебното си положение“, категоричен е той. И добави, че двама доктори му обясниха добре, защо в спешното трябва да се чака 4 часа. „Толкова бях впечатлен от разказа на единия доктор, че му стиснах ръката. Каза ми, че другото дете е в много тежко състояние и ако вкарат и моето, то ще види в съседната операционна друго дете, което е в много тежко състояние“, уточни Мустафа Емин.

СПОДЕЛИ