Съветник на Тагарев от ДБ вдигнал скандал в „Пирогов“ да извадят дете от шокова зала и вкарат неговото

От "Да, България" и МО увериха, че ще проверят случая с Мустафа Емин и след това ще бъдат предприети необходимите действия

428
оставка
Снимка: Труд

Скандал в „Пирогов“ се е разиграл със съветника на министъра на отбраната Тодор Тагарев – Мустафа Емин. За това алармира в социалната мрежа Фейсбук Неда Диманова, медицинска сестра в болницата, чийто разказ споделиха и от лечебното заведение на официалната си страница. Мъжът вдигнал скандал и поискал чуждо дете да бъде изведено от шокова зала, за да вкарат неговото.

В края на юни Мустафа Емин бе назначен за съветник на военния министър и бе гласен за парламентарен секретар. Емин е и част от ръководството на „Да, България“ и дългогодишен кандидат за депутат от ДБ с профил култура и образование, представян в сайта им като „демократ от Родопите“.

„Нощес в „Пирогов“ дойде Емин Мустафа с детето си. Държа се арогантно и скандално, като първоначално искаше да извадят от детска шокова зала дете в шок, за да влезе неговото, което беше с една малка раничка, заплаши с министъра на здравеопазването, като не се съобрази, че той е работил в „Пирогов“ и можем да проверим. Накрая, след всичко отново вдигна скандал и в НХА същите заплахи с министъра, за да получи документите, които преди това му бяха дадени от залата. Попитах „господаря“ от Рибново, така ли си представя упражняването на властта, която му е дадена от нас народа и не се ли представя твърде неприемливо за поста, който твърдеше, че заема. Та това е!“, пише Диманова, под чийто пост има десетки гневни коментари към Мустафа Емин и ДБ.

Минути след като от „Пирогов“ публикуваха публикация за случката депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев коментира: „Съжалявам и се извинявам за случилото се. Ще проверя веднага.“

От Министерството на отбраната също излязоха с позиция относно случая. „По повод на публикациите в медиите, свързани със съветника в политическия кабинет Мустафа Емин, Ви уведомяваме, че извършваме проверка на случая, за установяване на истинността. Веднага след това ще бъдат предприети необходимите действия“, написаха те.

Официалната позиция на „Пирогов“ пък гласи, че спешната болница винаги е обслужвала и продължава да обслужва всеки преминал прага й пациент по установени, важащи за всички, медицински правила. „Всяка форма на агресия е недопустима, пречи на нормалния ритъм на работа и е в ущърб както на пациентите, така и на  медицинските екипи. Тъжно е когато публични лица дават лош пример с агресивно отношение и неуважение към медицинското съсловие и структури“, се казва още в позицията на „Пирогов“.

„Да, България“ не толерира каквито и да  било прояви на арогантно поведение  и злоупотреба с властови позиции. Това е абсолютно несъвместимо  с човешките норми и етичните  правила на организацията“, се казва в позиция на партията, цитирана от БГНЕС. „С оглед необходимостта от пълно изясняване на фактите и обстоятелствата около този случай е сезирана Националната контролна комисия на партията. След изготвянето на доклада ѝ в кратки срокове, ръководните органи ще вземат решение за последващи действия в рамките на партията“, посочват от организацията.

Коментар имаше и от здравното министерство: „Приоритетността на пациентите, приети в лечебни заведения, се определя от лекуващите лекари според спешността на състоянието и не следва да зависи от обществена, политическа и каквато и да е друга принадлежност“.

СПОДЕЛИ