Проф. Ангелов със сигнал до МВР и ДАНС за реекспорта на лекарства

Председателят на парламентарната здравна комисия поиска проверка по дни, фирми и количества за изнесените медикаменти от началото на годината

403
ДАНС

Председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов е подал сигнал до министъра на вътрешните работи и шефа на ДАНС за липсващите лекарства у нас и информация, че това се дължи основно на паралелния им износ. В писмото си до министър Калин Стоянов и Пламен Тончев проф. Ангелов иска да бъде извършена проверка относно изнесените медикаменти по дни, фирми и количества от началото на годината досега. Той отправя молба и да се провери дали при осъществения реекспорт са спазени всички законови изисквания и процедури.

Проф. Ангелов е предоставил на МВР и ДАНС и справка от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков за липсващите към днешна дата у нас лекарствени продукти. По думите на председателя на парламентарната здравна комисия доста от медикаментите, които не могат да бъдат намерени в родните аптеки, са животоспасяващи. „Длъжни сме да осигурим лекарства на българските граждани! Няма държава в света, която да не може да се справи с паралелния износ на медикаменти от собствената ѝ територия. Стига да го пожелае истински“, коментира проф. Ангелов в профила си във фейсбук.

Той публикува на сайта на парламента и последната справка от МЗ за липсващите медикаменти, като само през изминалата седмица те са над 50 и сред тях има такива за епилепсии и тревожни състояния, диабет и хипертония, таблетки с удължено освобождаване, които се предписват за подобряване на кръвообращението и кръвоснабдяването на тъканите с нарушено кръвооросяване, за затруднено дишане поради стеснени дихателни пътища, за тежка форма на астма, за гадене и повръщане, за някои ракови заболявания, както и за различни видове инфекции (коремни, бъбречни и други).

Припомняме, преди дни от МЗ обявиха, че с промени в Закона за лекарствените продукти паралелен износ на медикаменти вече ще е възможен само след 100 % задоволени нужди на българските пациенти. В момента лекарствен продукт попада в забранителния списък за реекспорт при едва 65 % наличност. Зам.-здравният министър проф. Илко Гетов пък призна, че складовете задържат медикаменти, за да може да ги изнесат за по-голяма печалба и че държавата си играе на котка и мишка с производителите и търговците на едро.

СПОДЕЛИ