Нов вариант на COVID в 36 страни

Страх от ново нарастване на случаите по целия свят заради Eris

652
COVID

Нов вариант на COVID се появи в Обединеното кралство, а впоследствие бе установен в още 35 страни. След откриването на Eris случаите на коронавирусна инфекция започнаха да нарастват, предаде The ​​Independent.

Вариантът Eris, технически наречен EG.5.1, представлява един на всеки седем нови случая на COVID, според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA), която наблюдава разпространението на Eris и нарастващите случаи в международен мащаб.

Eris е класифициран като нов вариант във Великобритания на 31 юли. По данни на Световната здравна организация щамът EG.5.1 е документиран за първи път в средата на февруари тази година.

Eris е вторият най-разпространен вариант в Обединеното кралство след Arcturus, който съставлява почти половината от всички случаи на инфекция, според UKHSA. Длъжностни лица казват, че „внимателно“ следят ситуацията, тъй като случаите на COVID продължават да растат. Доклад на UKHSA показва, че приемът в болница в Обединеното кралство нараства, затова през есента на тази година трябва да бъдат въведени допълнителни бустерни ваксини.

Настоящите изследвания показват, че Eris не се оформя като масов заразител, какъвто беше неговият предходен вариант Омикрон в края на 2021 г. до началото на 2022 г., успокояват експертите. Въпреки това данните показват, че през последните седем дни 4076 души са дали положителен тест за COVID-19 в Англия, което е с 27,8% повече от предходната седмица. Междувременно 1438 пациенти са приети в болница, което е тревожно увеличение от 40,7% спрямо предходната седмица.

Случаите на коронавирус нарастват по целия свят. В Япония случаите нарастват в продължение на 17 седмици, като Министерството на здравеопазването на страната заяви в петък, че са докладвани 78 502 случая през последваната седмица на юли. Хоспитализациите също са се увеличили с 14% през този период. В САЩ EG.5.1 е водещият вариант, съставляващ 17,3% от случаите в страната. Нивата на хоспитализация поради COVID-19 също са се завишили през последните седмици

Докато наближаваме есента, учените изразяват опасения, че намаляването на тестовете и секвенирането, което се случва по целия свят, ще направи по-трудно наблюдението на нови варианти.

СПОДЕЛИ