Пак създават търговско дружество за медицинските хеликоптери

Служебното правителство е сбъркало къде да прави оперативните площадки, заяви премиерът акад. Николай Денков

450
хеликоптер
Хеликоптерната площадка на столичната болница "Св. Анна"

Кабинетът отново ще създава търговско дружество за медицинските хеликоптери, стана ясно от думите на премиера акад. Николай Денков. Днес той и петима министри дадоха пресконференция по актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството. Според Денков в почти всички министерства се е наложило да се гасят пожари буквално от първия ден, намеквайки за тежко наследство, оставено от служебното правителство.

Като управленска грешка кабината на Гълъб Донев премиерът посочи работата по въздушната спешна помощ. „При медицинските хеликоптери служебното правителство е закрило търговското дружество и е прехвърлила дейността към Държавния авиационен оператор, който обаче няма право да извършва тази дейност“, посочи Денков и уточни, че става дума за европейски регламент. „Сега процесът трябва отново да се рестартира и да се създава търговско дружество, което да поеме дейността“, добави премиерът. Тогава шеф на „България Хели Мед Сървиз“ беше сегашният транспортен министър Георги Гвоздейков, а обявената тогава поръчка за сух лизинг на медицински хеликоптери се провали.

Освен това, по думите на Денков, служебното правителство е сбъркало къде да прави оперативните площадки, където трябва да престояват медицинските хеликоптери. „Те не могат да бъдат в болниците, нямат право, там могат да кацат само, когато има нужда да се осъществи съответната медицинска дейност“, каза премиерът и допълни, че в момента министър Гвоздейков и здравното ведомство работят по осигуряването на бази.

„Отпушихме процеса и дадохме възможност на МЗ да стартира процедурата за обществена поръчка за изграждане на оперативните бази за спешна медицинска помощ по въздуха“, уточни министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Той припомни, че според последното решение на Министерски съвет, три от оперативните бази ще са на летище София, летище Пловдив и летище Търговище в с. Буховци. Четвъртата оперативна база ще е на летище Сливен, като теренът там е предоставен от общината. Другите две точки са летище Долна Митрополия и летище Габровница – бивша военно-въздушна база.

„Трябваше да реагираме много бързо, защото процесът беше спрял от страна на служебното правителство. То беше решило да изгражда оперативни бази в болницата в Ямбол и болницата в Русе. Това е недопустимо, защото в оперативните бази трябва да бъде изграден хангар, площадка и инфраструктура, която да осигури местата за почивка на екипажа, местата за навигация и местата за комуникация. Освен всичко друго в базите трябва да има цистерна с гориво, която да е на разположение. Това няма как да се случи в болниците“, категоричен беше Гвоздейков. По думите му системата за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде изградена по европейските правила, допълни още министърът.

Припомняме, новите управляващи се отказаха от вертолетите под наем, които вече можеше да спасяват българи в нужда. Мотивът беше, че е скъпо и неефективно, както и че страната ни не е готова все още оказва спешна помощ по въздуха. Дано все пак да е готова до средата на декември, когато се очаква да пристигне първият хеликоптер от 6-те закупени по плана за възстановяване.

Премиерът Денков изтъкна и добър пример в работата на служебното правителство в сектор „Здравеопазване“ – изграждането на Националната детска болница. Макар че именно неговият министър проф. Христо Хинков беше на път да стопира този проект. 

СПОДЕЛИ