Депресията в късна възраст е сред първите симптоми на деменция

Двете заболявания категорично са свързани, установи ново проучване

387
деменция

Ако бъдете диагностицирани с депресия на по-късна възраст, това може да означава, че имате два пъти по-голям риск от деменция на старини, сочи ново проучване.  Текстът е публикуван в реномираното издание „ДЖАМА“ и използва данните на над 1,4 млн. датчани, които са били проследени от 1977 г. до 2018 г.

Хората са разделени на групи – такива, на които е поставена диагнозата депресия, и такива, на които не. След това учените са проследили колко от тези с депресия са развили деменция. Взети са предвид и фактори като образование, финансово състояние, сърдечносъдови заболявания, диабет, използването на различни вещества и биполярно разстройство, пише бТВ.

Депресията в късна възраст се смята за един от първите симптоми на деменция. Учените посочват, че не е ясно точно как двете заболявания са свързани, но се предполага, че депресията, променяйки количеството на различни невротрансмитери в мозъка, може да доведе до деменция.

Изследователите посочват още, че е важно да лекуваме депресията си и да не допускаме тя да хронифицира. При други проучвания е установено, че пациентите, които намаляват симптомите си на депресия и тревожност с терапия имат много по-нисък риск от деменция на стари години. А също и че симптомите при двете заболявания често се припокриват или са сходни.

СПОДЕЛИ