Христо Алексиев: Грях е отказът от медицински хеликоптери под наем

Абсолютно всичко е готово за стартиране на системата за въздушна спешна помощ у нас, един летателен час с италианските вертолети щеше да струва близо 18 000 лева, заяви бившият служебен министър на транспорта

359
Алексиев
Христо Алексиев

Не просто грешно управленско решение, а грях към българите е отказът на правителството да подпише договора за доставка на два медицински хеликоптера под наем, заяви пред бтв бившият министър на транспорт Христо Алексиев, който в момента е секретар на президента по икономическите въпроси. Припомняме, настоящият транспортен министър Георги Гвоздейков обяви, че България не е готова за въздушна спешна помощ и той няма да подпише договора с италианската компания Alidaunia, подготвен от Алексиев, според който от този месец страната ни трябваше да наеме два вертолета с екипажи, които да спасяват пострадали и болни хора. Решението на Гвоздейков беше подкрепено и от здравния министър проф. Христо Хинков, който по презумпция е призван да брани живота, а не да прави сметка колко е скъпа въздушната помощ.

По повод обвиненията, че договорът за наем на хеликоптери е неизгоден, Алексиев обясни, че става дума за близо 18 000 лева на летателен час, което по думите му е добра цена. Бившият транспортен министър подчерта още, че вече има изградени площадки в големите градове, където са болниците, които са в състояние да окажат качествена помощ на най-тежките случаи. „Лицензирането на тези площадки може да се случи за две-три седмици, но ние загубихме един месец вече“, уточни Христо Алексиев. По думите му той е постигнал договорка с Alidaunia наши пилоти да летят с титулярните, за да се обучат в реална обстановка. И напомни, че обучението на над 100 български медици за оказване на спешна помощ във въздуха вече е приключило.

„Спирането на този проект е грях към всеки, който би могъл да бъде спасен, но това сега няма да се случи“, категоричен е секретарят на президента Радев по икономическите политики. „И тук има война – война по пътищата, ако стане инцидент на магистрала „Тракия“, отдалечен от населените места, ще трябва много време на линейката да отиде и да се върне“, ядоса се Алексиев и още веднъж повтори, че служебното правителство е направило всичко, за да стартира системата за въздушна спешна помощ у нас.

„Това е процедура за възлагане на услуга – доставка на два медицински вертолета, които да бъдат с екипаж, технически състав и до тук приключва всичко”, отговори министър Георги Гвоздейков на Христо Алексиев. В предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Нова нюз той посочи, че всеки вертолет прогнозно може да направи по 250 часа годишно, уточнявайки, че става дума за 18 млн. лева за две години, но не знае къде е записано цената на летателен час. „Около 1 млн. на месец струва тази услуга. Длъжни сме всеки месец да заплащаме тази цена”, добави министърът на транспорта. Гвоздейков обясни, че в техническата спецификация и в договора, подписан от служебния кабинет, нямало изискване да бъдат обучавани пилоти и медици.

Накрая, за да се оправдае, Гвоздейков поиска от медиите да му кажат дали изобщо в България има медици, които да могат да оказват спешна помощ по въздуха. Скенер.нюз отговоря на транспортния министър: Над 100 са лекарите и сестрите, които имат сертификати за извършване на тази дейност, отделно от тях проф. Николай Младенов, д-р Благомир Здравков и голяма част от персонала на ВМА, които и сега изпълняват полети със „Спартан“-а, имат и летателни часове зад гърба си, включително грижейки се за деца, които са транспортирани от България до чужбина.

СПОДЕЛИ