Гвоздейков: Нямаме готовност за спешна въздушна помощ

Договор за наем на медицински хеликоптери няма да бъде подписан, обяви министърът на транспорта

436
хеликоптер
Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията. Снимка: БТА

България няма готовност за оказване на спешна въздушна помощ, а договорът за наем на два медицински хеликоптера няма да бъде подписан, обяви пред бТВ министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Припомняме, ден по-рано и здравният министър проф. Христо Хинков призна, че държавата прави крачка назад по изграждането на въздушна спешна помощ.

„Редно е да отбележим, че няма сключен договор. Самата процедура по обществената поръчка е направена по член 114 от ЗОП, което дава възможност самият договор да бъде подписан тогава, когато е осигурено финансиране. Така че към момента такъв договор не е подписан“, обясни министърът.

По думите му в момента няма да има никакъв ефект от този договор и ползата от него ще е почти равна на нула. „Нямаме абсолютно никаква готовност да подпишем такъв договор, защото така направената процедура е изцяло в полза на изпълнителя, а не на възложителя“, каза Гвоздейков. Според него изпълнението на договора няма да е достатъчно, за да се получи желаният ефект, очакван от цялото общество.

„Системата за спешна медицинска помощ по въздух се ръководи от три важни компонента – летателната част, която е осигурена по този договор, другата част е инфраструктурата, която трябва да бъде използвана за кацането на тези летателни средства в самите болници и третата част е медицинската част. В момента тече процес на лицензиране на изградените досега хеликоптерни площадки. Предстои още много работа, докато бъдат завършени комплексно на територията на цялата страна във всички болнични заведения, които ще бъдат приемащи“, посочи Гвоздейков. Той добави, че площадки са изградени в София, Варна, Плевен и Пловдив, но са необходими са поне още 12 точки, които трябва да бъдат приемащи за спешните екипи.

„Нямаме комплексна готовност да заработи цялата система, за да бъде ефективна за цялото общество. HEMS системата е полезна, когато работи на територията на цялата страна. Тогава, когато обслужва пациенти в рамките на 30 минути. Не да има в София, а в Пловдив, Бургас и Варна да няма“, оправда се транспортният министърът.

Той посочи, че първият хеликоптер, собственост на България, ще пристигне през декември, а дотогава обучението на медиците ще продължи, както и подготовката на инфраструктурата.

СПОДЕЛИ