Хинков и Гвоздейков отказват хеликоптерите под наем, били скъпи

Ще спестим много пари, ако прекратим договора с италианската компания, а и нямаме чак такава спешна нужда, заяви здравният министър

785
HEMS

Българите ще чакат въздушни линейки още половин година, тъй като здравният и транспортният министър Христо Хинков и Георги Гвоздейков отказват хеликоптерите под наем. Припомняме, бившият служебен министър на транспорта Христо Алексиев  одобри точно преди месец решението за избор на изпълнител – италианската компания ALIDAUNIA S.R.L, която трябваше да достави до дни у нас два вертолета с екипажи и наземен персонал. Че новата власт смята да прекрати договора за хеликоптери под наем, защото й се вижда скъпо, Скенер.нюз предупреди още преди седмица.

„Това е скъпо и ненужно, нямаме толкова голяма нужда, затова правим стъпка назад“, призна днес министър Хинков пред БНТ. Той уточни, че е разговарял с колегата си Гвоздейков да прекъснат договора с ALIDAUNIA, въпреки евентуални неустойки. „Ще спестим много пари, ако прекратим този договор за наем. Не сме готови и с наземното обслужване, тези машини не могат да летят нощем“, аргументира се проф. Хинков. В същото време лекари обявиха, че се губят много животи заради липсата на въздушна помощ.

Припомняме, Георги Гвоздейков пое министерския пост след ожесточено противопоставяне със служебния кабинет заради решението му да закрие оглавяваната от него компанията „България Хели Мед Сървиз“. Създаденото от кабинета „Петков“ дружество бе закрито през февруари, а дейността му – прехвърлена към държавния авиационен оператор. Така пропадна и обявената от „България Хели Мед Сървиз“ обществена поръчка за сух лизинг на хеликоптер. Процедурата бе стигнала до отваряне на оферти, но така и не приключи и бе прекратена. Вместо нея транспортното министерство обяви нова процедура за избор на изпълнител за извършване на полети и след подадени две оферти за победител бе обявена италианската компания ALIDAUNIA S.R.L.

Фирмата предложи цена от 17 954, 52 лв. за 1 час полетно време без ДДС, като се предвижда за две години да бъдат навъртени 1000 часа във въздуха. Така общата цена на поръчката достига 17,9 млн. лв. В тази сума е включено както осигуряването на техниката, така и на екипажи и на наземен персонал. Според Гвоздейков така на практика цялата дейност се аутсорсва, а наред с това в проектодоговора е предвидено плащането да се извършва на месечна база в размер на 1/24 от общата стойност, тоест твърдо плащане независимо от дейността, което било много по-неизгодно от използването на вертолет на сух лизинг, каквато бе обявената от „България Хели Мед сървиз“ поръчка.

Още при назначаването на Гвоздейков за транспортен министър имаше подозрения, че той ще се опита да си отмъсти на служебния кабинет, но сега това ще се случи на цената на още загубени животи заради липса на спешна помощ по въздуха, пък била тя и скъпа. Неочакваното е, че здравният министър проф. Хинков, който по презумция е призван да пази живота, охотно подкрепя колегата си.

СПОДЕЛИ