На 1 юни доставят 27 000 опаковки Пулмикорт, през юли – 31 000 инжекции Оземпик

Още това лято България ще има медицинска помощ по въздух с двата хеликоптера под наем, а детската болница ще е супермодерна и готова до 2026 г., обеща здравният министър д-р Асен Меджидиев

441
Пулмикорт
Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

На 1 юни в страната ще бъдат доставени 27 000 опаковки Пулмикорт, съобщи служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев в предаването „Защо, господин министър?“ по бтв. Препаратът, използван основно за лечение на астма и сериозен псевдокруп при кърмачета и деца, е един от най-дефицитните не само у нас. По думите на д-р Меджидиев обаче МЗ е успяло да се договори с фирмата производител да получим допълнителни количества от медикамента. Друго нашумяло лекарство и също липсващо в цяла Европа – Оземпик, ще може да се намери спокойно в аптеките през юли, когато ще бъдат доставени 31 000 инжекции. Здравният министър обаче призова колегите си медици да изписват препарата само на диабетици, а не за отслабване.

Д-р Меджидиев подчерта още, че страната ни е спестила 188 млн. лева от ненужни ни в момента доставки на COVID ваксини, но в допълнителното споразумение между ЕК и Pfizer има клауза, според която България ще получи необходимите дози при заявка, а ще ги плати чак при пристигането им.

„На 15 декември идва първият закупен от нас медицински хеликоптер, но още от юли двете машини на лизинг ще летят у нас. В понеделник завършва и обучението на първите 50 медици, които ще летят на тези хеликоптери“, обяви здравният министър.

„Изграждането на Национална детска болница беше една от основните ми цели, дори на предварителните ми разговори с президента Румен Радев, когато ме номинира за министър, поставих това като мой приоритет“, добави д-р Меджидиев. По думите му теренът в Горна баня е бил избран, защото е комуникативен, позволява да се построи хотел и рехабилитационен център, отговаря и на други условия – отделен вход за линейки и за неспешни пациенти. „Искаме да е построена и уредена така, че да е наистина модерна и уникална болница. Освен това гласувахме да стане обект от национално значение с приоритетно финансиране, т.е. връщане назад няма. Подписали сме и договор с ЕИБ, подписваме с кмета на Бургас и там държавата ще участва с финансиране за детската болница, започна и строителството на ново детско звено към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив“, уточни министърът. Той обаче намекна, че заради граждански комитети и съвети, по темата са навлезли множество лични интереси, заради което досега дори не бил избран терен. Д-р Меджидиев обеща, че Националната детска болница ще е готова след 2,5 години.

Той коментира и липсата на бюджет за 2023 г: „Дори при удължаване на сегашния лечението на българите ще бъде подсигурено. Проблемът обаче е в парите на касата, защото няма да могат да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки.“

Относно смъртта на 29-годишната родилка в Русе служебният здравен министър обясни, че моментално е назначил проверка, като до края на следващата седмица се очаква докладът на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Проверява се както как е извършена самата медицинска дейност, така и дали има небрежност, лекарска грешка, проблем със средния медицински персонал, липса на адекватни грижи. „Ако има нарушение на стандартите, ще има и наказани“, закани се д-р Меджидиев.

По казуса с обвиненията за отчетени, но неизвършени сърдечни операции в УМБАЛ „Св. Георги“, министърът увери, че текат множество проверки. „Само в тази клиника през последните 4 години са били спасени 3000 души“, подчерта д-р Меджидиев, но с половин уста призна, че заради нормативни пречки като това един пациент да не може да бъде приет или опериран два пъти в един месец по една и съща пътека, понякога се налага медиците да отчитат различни пътеки. И разказа как на самия него се е налагало това, когато преди да стане министър е трябвало да оперира едно дете 4 пъти за седмица, за да го спаси. „Назначил съм стотици проверки във всички болници, дори по сигнали за минимални нарушения“, увери той.

Асен Меджидиев съобщи още, че РЗИ-София проверява главния прокурор Иван Гешев заради това, че е пушил пура по време на онлайн заседание на ВСС. Директорът на столичната инспекция д-р Данчо Пенчев се е самосезирал и е изискал записи от бтв. „За подобно нарушение обикновено се налагат глоби. Това е още едно доказателство, че не се интересуваме кой каква позиция заема – щом има сигнал, взимаме мерки“, коментира здравният министър.

СПОДЕЛИ