Искат допълнително финансиране на „Пирогов“ и спешните центрове

Средната възраст на работещите в линейките е 50 години, проблем е и агресията от страна на пациентите

819
Д-р Валентин Димитров, директор на "Пирогов". Снимка: БТА

Около 50 години е средната възраст на работещите в Спешна помощ, заяви д-р Диана Димитрова от Дружеството на спешните лекари по време на конференция днес по повод Международния ден на спешната медицина. За решаване на останалите проблеми в сферата, като липсата на млади кадри и ниските заплати, тя препоръча: „Стъпките са повишаване на квалификацията, създаване на нормални условия за работа и заплащане“.

За промяна в начина на финансиране настоява и директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров. „Държавата трябва да заеме своето място и да застане отговорно и да знае, че болница като „Пирогов“ и спешната медицина не са подвластни на нормалното финансиране през пътеки и през стандартните начини. Ако държавата не застане зад „Пирогов“ като най-голяма спешна болницата и зад спешните центрове с едно финансиране по различен начин, винаги ще има недостиг“, посочи той.

По време на форума, посветен на безопасността в спешната помощ, д-р Диана Димитрова призова и да спрат случаите на насилие над екипи на Спешна помощ, предаде БНР. Шефът на „Пирогов“ я подкрепи с думите: „Използвам днешния празник да апелирам хората, които идват с линейките; хората, които ви посрещат пред триажната зала и шоковата зала – това са лекари, фелдшери и медицински сестри, които са хора като вас. 24/7 са там, за да ви окажат спешна помощ. Нетърпеливостта на хората, агресията, изискванията към лекарите не подобряват нашата работа. Напротив, те я затрудняват!“

СПОДЕЛИ