Задължиха Меджидиев да даде докладите от проверките в „Майчин дом“

Това е най-проверяваното от мен лечебно заведение, не са открити нарушения, заяви здравният министър

595
Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев, бивш служебен здравен министър

Парламентарната комисия по здравеопазване задължи служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев в едноседмичен срок да предостави всички проверки, доклади и резултати от тях, извършени от 2021 г. досега в „Майчин дом“. Проверките са извършвани от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, РЗИ – София, НЗОК, СЗОК и АДФИ.

Повод за решението на членовете на комисията е одитен доклад, извършен през август 2022 г., в който се констатират различни финансови приходи на директора на „Майчин дом“, получавани от медицинския център към болницата, от „медицински и немедицински услуги“, за „избор на екип“ и др.

Сумите от одита бяха цитирани от проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. От 1 януари 2020 г. до 31 март 2022 г. по договора си за управление изпълнителният директор проф. Иван Костов е получил 180 000 лв., допълнителните му възнаграждения са били за 154 687 лева, 214 000 лв. е взел от други услуги за пациенти, а от заплатени услуги – 208 606 лв. „Допълнително по консултантски договор с Медицинския център към „Майчин дом“ директорът е получил през 2020 г. 46% от приходите на центъра, през 2021 г. – 51,9% от приходите на центъра, а през 2022 г. – 58% от приходите. По този договор за периода от 2020 до 2022 г. включително, изпълнителният директор е получил 948 000 лв. И това е паралелно с допълнителните възнаграждения от услуги в „Майчин дом“, както и с договора му за управление“, обяви проф. Ангелов.

„Този одит е започнат от министър Асена Сербезова и довършен от мен. Затова сезирах Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), но от там заявиха, че няма нарушение и дори не назначиха проверка“, обясни министър Меджидиев. Той подчерта, че в момента в АГ-болница „Майчин дом“ тече поредният вътрешен одит, като това е най-проверяваното от него лечебно заведение.

Здравният министър информира още депутатите, че предстои нов конкурс за началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в „Майчин дом“. Припомняме, преди дни синдикат „Защита“ организира протест, на който работещите в клиниката поискаха оставката на проф. Костов и се заканиха да напуснат болницата. Те са недоволни от отстраняването от длъжност на и.д. началника на клиниката д-р Елена Георгиева.

„По информация от болницата назначаването на доц. Емил Кържин за и.д. началник на клиниката е заради обезпокоително дългия период без хабилитирано лице начело на клиниката. На д-р Георгиева, която не е хабилитирано лице, са отправени четири покани да продължи да работи като редови лекар в клиниката, но тя е отказала.  Нивото на компетентност на „Майчин дом“ изисква високообразовани кадри“, посочи д-р Меджидиев. По думите му той е получил уверение от ръководството на болницата, че са предприети мерки за запазване на настоящия състав на клиниката по реанимация.

СПОДЕЛИ