Напрежението в „Майчин дом“ било заради лекарка с амбиции за началник

Медицинският съвет на болницата защити ръководството си, освободената шефка на реанимацията д-р Елена Георгиева не била хабилитирана, нейни колеги все пак протестират

1379

Медицинският съвет на АГ-болница „Майчин дом“ изрази единодушно подкрепата си към ръководството на лечебното заведение за смяна на началника на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) – д-р Елена Георгиева. Изявлението на членовете на Медицинския съвет е по повод днешния протест, организиран от синдикат „Защита“ в подкрепа на отстранената д-р Георгиева, както и „заради оказван административен тормоз“ от страна на директора на болницата проф. Иван Костов.

Членовете на Медицинския съвет изразиха категоричното си мнение, че не подлагат на съмнение професионалните качества на д-р Георгиева, но подчертаха, че тя не е хабилитирано лице и не може да продължи да изпълнява длъжността началник на клиниката. От лечебното заведение уточниха, че четири пъти през последната седмица на д-р Георгиева е предложена възможността да остане да работи в клиниката като редови лекар, но тя е отказала, а не е била уволнена.

Зам.-директорът на „Майчин дом“ д-р Веселин Дяволов посочи, че не може да се подлагат на съмнение работата и нивото на компетентност на болницата, което би се случило ако нехабилитиран лекар продължи да ръководи КАИЛ. „Няма напрежение сред колегите“, добави той.

Началникът на клиниката по неонатология проф. Боряна Слънчева пък каза, че всички в болницата работят в интерес на пациентите и на децата, и биха искали лечебното заведение да продължава да има добро име. „Има определени наредби, на които лечебните заведения трябва да отговарят, а „Майчин дом“ има трето ниво на компетентност“, припомни тя, цитирана от БТА. По думите й казусът засяга по-скоро личностни проблеми.

„Няма напрежение сред работещите, няма проблем нито за постъпващите пациенти, нито за раждащите, нито за предстоящите операции“, допълни и завеждащият „Родилна зала“ проф. Асен Николов.

Председателят на дружеството на Столичната колегия на БЛС в „Майчин дом“ д-р Атанас Чернев също изрази подкрепата за решението на ръководството на болницата. Според него това е спор, уронващ престижа на болницата, а протестът не е начин за решаване на проблема.

В момента е обявен конкурс за заемане на длъжността началник на клиниката, а до провеждането му длъжността ще се изпълнявана от доц. Емил Кържин. Той е национално и международно утвърден водещ специалист по анестезиология и реанимация, с над 30-годишен доказан опит в една от най-натоварените и широкообхватни клиники по анестезиология и интензивно лечение – тази на ВМА, притежава множество квалификации от САЩ, Япония, Чехия, Израел и др. и покрива всички изисквания на Закона за лечебните заведения. Недоволните обаче смятат, че той няма опит с бременни и родилки.

От СБАЛАГ “Майчин дом“ съобщиха още, че синдикатът “Защита”, който инициира протест от името на негови членове в болницата, не е лигитимно представен в лечебното заведение, а към момента има учредени синдикални секции само на КТ „Подкрепа“ с председател д-р Теодор Гарнизов и на КНСБ с председател д-р Алън Начев.

„СБАЛАГ “Майчин дом” категорично не приема нагнетяването на напрежение, както сред персонала, така и сред пациентките на Клиниката по анестезиология, единствено с цел лични амбиции, които са в разрез с Закона за лечебните заведения“, подчертаха още от болницата, като допълниха, че от 2017 г. до момента поддържат положителна тенденция във финансовия си резултат.

На протеста пред здравното министерство обаче недоволните от ръководството на „Майчин дом“ поискаха оставката на директора проф. Иван Костов и справедливо разпределение на допълнителното материално стимулиране и парите от избор на екип. Някои от работещите в реанимация заявиха готовност да напуснат болницата. Освен от синдикат „Защита“ д-р Георгиева и колегите й от КАИЛ, бяха подкрепени от пациентски организации „Заедно с теб“. На 29 май ще има нов протест и палатков лагер пред МЗ.

СПОДЕЛИ