Изпитват директора на въздушните линейки всяка година

Работещите в ЦСМПВ ще получават допълнително възнаграждение заради специфичните условия на труд от минимум 300 лева на месец, ако са участвали поне в един полет

261
хеликоптерите

Бъдещият директор на въздушните линийки ще трябва да се явява на атестация всяка година. Това става ясно от проекта на Правилника за устройството и дейността на Центъра за  спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ), публикуван за обществено обсъждане. Кандидатите за поста трябва да имат най-малко една година стаж в лечебно заведение с основен предмет на дейност осъществяване на спешна медицинска помощ или в структура на лечебно заведение, осъществяваща медицинска помощ на пациенти със спешни състояния и да имат придобита квалификация по здравен мениджмънт, освен че трябва да са и лекари с поне една специалност.  А министърът на здравеопазването ще има право да прекрати с предизвестие договора на директора, ако той е получил крайна оценка „отрицателна“ от ежегодното препитване. Както Скенер.нюз вече писа, до провеждането на конкурс за директор длъжността ще се изпълнява от проф. Любомир Алексиев от ВМА.

Според правилника в ЦСМПВ ще работят общо 68 души, а издръжката на центъра ще струва на МЗ 8,5 млн. лева на година. Освен добрите за българските условия заплати от над 8000 лева, работещите във въздушните линейки ще получават и бонуси от минимум 300 лева на месец за специфични условия на труд, ако са участвали поне в един полет в съответния месец.

ЦСМПВ ще е лечебно заведение с непрекъснат денонощен режим на работа, а работният график ще се изготвя на базата на 12-часови дежурства и екипна организация на труда. Дейността на центъра ще се осъществява от стационарни диспечерски екипи в координационната централа и мобилни спешни екипи, които включват реанимационни екипи, лекарски екипи, долекарски екипи и домедицински екипи, е записано още в проекта на здравното министерство.

Координационната централа ще осигурява оперативното ръководство при оказване на спешна медицинска помощ по въздуха, като ще възлага изпълнението на екип за спешна медицинска помощ по въздух след разрешението на МЗ за ползването и активирането на въздушния транспорт и ще участва в координацията на изпълнението на полетите. Мобилните екипи ще осъществяват спешна диагностика и лечение на остро настъпили нарушения на жизненоважни функции на заболели и пострадали лица.

Центърът ще оказва спешна помощ на местопроизшествието и по време на транспортирането на заболели и пострадали лица, ще осигурява медицински специалист или екип при необходимост от въздушен транспорт на донори на органи и на органи, предназначени за трансплантация и на кръв и кръвни съставки, ще осигурява медицински специалист или екип при извършване на въздушен транспорт за нуждите на МЗ при необходимост от придружаване.

Предвижда се в ЦСМПВ да се осъществява обучение на специализанти по спешна медицина и да се провеждат курсове за продължителна квалификация на медицински специалисти, след издаване на одобрение от министъра на здравеопазването.

Хеликоптерите пък ще са с основен бял цвят, в жълто ще е оцветен покривът им, а червени ще са опашката и крилата им. Върху всяка машина ще има и синя отразителна емблема „Звезда на живота“ и надпис „Спешна медицинска помощ“.

СПОДЕЛИ