Пращаме медици на обучение в Италия за въздушните линейки

Площадки за медицинските хеликоптери ще има в почти всяка областна и университетска болница в страната, при всички случаи машините ще летят безплатно за пациентите, обяви здравният министър д-р Асен Меджидиев

Денков
Д-р Асен Меджидиев по време на посещение във ВМА, където бяха обучени медиците, които ще работят на въздушните линейки

Български медици, които ще работят на въздушните линейки, ще посетят Италия за обучение в техния симулационен център и да се качат на същите хеликоптери, които страната ни купи и първият от които ще лети у нас още в края на тази година. Това обяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев, който посети  симулационния център на ВМА. Там той се запозна с процеса на обучение на първата група от 50 лекари и специалисти, които ще оказват спешна медицинска помощ по въздуха. Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски показа на министъра базата и оборудването във всяка една от залите, в които се провеждат практическите учения.

По време на посещението ми в базата Пиемонт в Торино колегите изразиха готовност да посрещнат наши преподаватели. Този обмен на опит ще бъде много ценен, така че ние ще организираме това посещение и още след десетина дни ще изпратим наши медици, които на място да се запознаят в детайли с точното оборудване, което ще има в нашите хеликоптери“, обясни д-р Меджидиев. Той отбеляза, че е впечатлен от симулационния център на ВМА и организацията, създадена от ген. Мутафчийски. „Това, което виждам тук, е почти същото като в Италия. Манекените също са много висок клас, така че лекарите и сестрите тук разполагат с всичко необходимо за своето обучение“, добави министърът на здравеопазването. По информация на Скенер.нюз един от манекените струва 300 000 лева, като може дори да говори и да прави контакт с очи, да имитира всички спешни състояния и да реагира на всяка медицинска процедура.

„Програмата и обучението са много интензивни в нашия център. От страна на Военномедицинска академия са ангажирани четирима преподаватели. Те са опитни, сертифицирани по натовски стандарт. Тук обаче има и редица специфики, когато говорим например за кърмачета, за бременни жени, за родилки. Това е предизвикателство, което залегна и в съставянето на програмата за това обучение“, заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Освен четиримата преподаватели от ВМА, лекции водят проф. Николай Младенов от „Токуда“ и д-р Георги Георгиев от „Пирогов“.

въздушните линейки
Първата група от 50 медици вече започнаха обучението си за работа на въздушните линейки

Д-р Меджидиев припомни, че в момента се организират хангарите към базите, където ще бъдат разположени хеликоптерите. „Организираме и Националния център за спешна медицинска помощ по въздуха. Информационно обслужване вече са изготвили софтуера, чрез който ще се осъществява връзката с всички спешни центрове и лечебни заведения в страната, с Държавния авиационен оператор и РВД, чрез които пък ще се осигуряват въздушните коридори“, поясни той. По думите му Центърът ще има директна връзка и с хеликоптерите по време на полет, за да получава информация за състоянието на пациента и да координира организацията с лечебното заведение, което ще го поеме. От 1-и юни се очаква Центърът трябва да заработи, а преди обявяването на конкурс ще го ръководи проф. Любомир Алексиев, началник на Катедрата по авиационна и морска медицина на ВМА, научи още Скенер.нюз.

въздушните линейки
Двата хеликоптера под наем се очаква да пристигнат у нас в средата на юли, като освен, че ще са напълно оборудвани, ще имат и екипи от пилоти и лекари

„Паралелно сме предвидили в почти всички областни и университетски болници в страната да има площадки за кацане на медицинските хеликоптери. Миналата седмица се срещнахме с директорите на тези лечебни заведения. В момента се извършва заснемането и след това ще започне изграждането на тези площадки“, добави министър Меджидиев. Той увери, че в България помощта, която ще се осъществява от медицинските хеликоптери, ще бъде държавен ангажимент и ще е напълно безплатна за пациентите, за разлика например от Италия и от много други страни в ЕС, където за една част от случаите тя се заплаща от пострадалите.

СПОДЕЛИ