Две бъбречни трансплантации в „Александровска“

Донор е 15-годишно момиче, изпаднало в мозъчна смърт след мозъчно-съдов инцидент, ще присадят й роговиците й на нейна връстничка

301
трансплантации
Двама души получиха шанс за втори живот след успешни трансплантации в УМБАЛ „Александровска“. Донорът е 15-годишната Даная от София, изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчно-съдов инцидент.
Бъбреците на момичето, починало в „Пирогов“, са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност. От Александровска болница обясниха, че те са били избрани, тъй като са имали най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени за оценка от листата на чакащи.
Единият реципиент е мъж на 28 години от Момчилград, на хемодиализно лечение от март тази година. Другият пациент е жена на 71 години от Плевенска област, която е на диализно лечение от 2021 г. След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Александровска“. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза, обясниха от лечебното заведение.
Екипът на Александровска болница изказва искрени съболезнования на близките на починалото момиче и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент. От публикация във Фейсбук на майката на Даная – Ани Стоянова, става ясно, че момичето е страдало от хематологично заболяване, но внезапно развива мозъчен оток. След апел за помощ от близките специалисти от „Пирогов“ извършват сложна операция, но за съжаление влошеното състояние на детето не е позволило то да излезе от кома и скоро след това Даная издъхва. Решението да бъдат дарени органите ѝ за трансплантации съобщи майка ѝ Ани Стоянова с емоционална публикация в профила си: „Няма да използвам тъжни, черни и тягостни думи. Даная е прекалено светла за това. И в минало време няма да пиша, защото нищо не е минало, а предстои. Тази прекрасна, безумна, слънчева и добра енергия не може да се изпари.Невъзможно е! Тя е чудо и дори сега прави чудеса, прави света по-добър. Няколко души получиха шанса да живеят, а едно 15-годишно дете ще вижда с нейните очи.
Това е седма донорска ситуация у нас от началото на годината, а чакащите за нов орган са 870.
СПОДЕЛИ