Здравният министър с награда за отказа да купува COVID ваксини

Проф. Генчо Начев получи приз за цялостен принос в медицината

277
Пулмикорт
Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев получи наградата „Най-успешна здравна политика в полза на обществото“ по време на Осмото издание на Балканските медицински награди 2023, което се състоя в Пловдив.

Наградата се връчва в полза на инициираната от служебния министър позиция на България за стартиране на преговорите за изменение на договора, сключен между Европейската комисия и Pfizer/BioNTech за закупуване на ваксини срещу COVID-19.  Всичко това се случи в навечерието на дългоочакваната новина от СЗО за края на пандемията и по време на церемонията д-р Меджидиев бе определен като „бялата лястовица на Европа“.

“Това е една от най-хубавите награди, които съм получил през живота си, защото е признание за мен, че стремежът ми да защитя правата на българските граждани, е забелязан и оценен”, подчерта д-р Асен Меджидиев. Призът му бе връчен от д-р Николай Болтаджиев, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

На събитието присъства и началникът на политическия кабинет на здравния министър доц. Момчил Мавров, който отличи проф. Генчо Начев за цялостен принос в медицината и връчи награда в категория „Инвестиции в детското здравеопазване“ на Лечебно-диагностичен корпус за детски хематологични и онкологични заболявания  към УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив.

В официалната церемония се включиха водещи лекари, болници, клиники и медицински екипи, като номинациите са направени от  здравни организации, специализирани медии и журналисти. Организатор на събитието бе Global Leaders Forum.

СПОДЕЛИ